Meningen over de Tour de France verdeeld

Foto

Het welbekende wielrenners evenement de Tour de France is alweer zo'n 5 jaar geleden langs gefietst. En dit jaar komen ze weer over het eiland. De wielrenners beginnen hun tocht in Utrecht en hopen te eindigen in Parijs in de Champs-Elysées, een 1910 meter lange straat en daarmee een van de meest bekende straten ter wereld. Een tocht die niet over rozen zal gaan en niet altijd belicht zal worden door maneschijn.

Over de N57 zullen ze op zondag 5 juli 2015 Goeree-Overflakkee passeren. Niet iedereen is daar even gelukkig mee, met name als het gaat over de zondagsrust. "Als we alleen spreken over de Tour de France dan zou de indruk kunnen worden gewekt dat we alleen dit sportevenement afkeuren. Er gebeuren zoveel activiteiten op de zondag die in strijd zijn met Gods Woord. We zijn van mening dat velen in ons dorp dit evenement afkeuren vanwege de ontheiliging van Gods dag." Voordelen zitten er niet aan de Tour de France volgens ouderling A.C. Lokker van de Hersteld hervormde gemeente in Ouddorp. "Het is te verwerpen dat Gods dag wordt ontheiligd en dat we onze Schepper en Formeerder hiermee een groot verdriet aandoen. Overigens kost het de overheid gewoon geld omdat werknemers van de gemeente er behoorlijk wat tijd in moeten steken om alles in goede banen te leiden."

Een andere kijk op dit onderwerp kwam van dominee E. de Jong van de Doopsgezinde Gemeente in Ouddorp: "In het kort valt het me wel op dat er in mijn waarneming, in tegenstelling tot vijf jaar geleden, geen grote discussies over dit thema worden gevoerd. Voor de Doopsgezinde Gemeente in Ouddorp, waar er op persoonlijke basis zowel voor- als tegenstanders zullen zijn, is de Tour überhaupt geen thema."

Naast de vele sportliefhebbers zijn er ook anderen die de grote voordelen wel in zien. Ondernemers in de vakantiebranche hebben veel profijt van de hele Tour omdat er veel mensen op af komen. Bijvoorbeeld om een caravanplaats of vakantiehuisje te huren om de Tour van dichtbij mee te kunnen maken.

Maar hoe dan ook, de Tour zal het eiland passeren. De wielrenners en alle commotie eromheen zullen zich door niemand laten tegenhouden want in de verte zien ze de Champs-Elysées al lonken. De Tour is live te volgen via de NOS of bij de publieksplaatsen in Ouddorp en Stellendam.

Door Rianne Tanis