Mevrouw van Kampen Koninklijk onderscheiden

Zondag 17 april 2011 was een bijzondere dag voor mevrouw van Kampen uit Stellendam. Zij ontving namelijk uit handen van burgemeester van de Velde-de Wilde een Koninklijke onderscheiding voor haar verdiensten in o.a. de mantelzorg, lokale Astma Fonds, lokale Diabetesvereniging, Gereformeerde Kerk, Scoutinggroep Stedost. Mevrouw van Kampen werd namens Hare Majesteit Koningin Beatrix benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Toespraak burgemeester:

Dames en heren,

Het is een hele eer om deze bijzondere kerkdienst samen met u bij te mogen wonen. In deze dienst gaat speciale aandacht uit naar het vele vrijwilligerswerk. Dit werk is ontzettend belangrijk voor onze medemens. Dat stukje aandacht, extra zorg en medeleven in vrolijke en treurige omstandigheden is erg belangrijk. Daarin speelt u met zijn allen een bepaalde rol.

In uw midden is iemand die deze rol al voor een groot aantal jaren vervult, namelijk vijftien jaar lang. Hier heb ik op voorhand al heel veel waardering voor omdat persoonlijke omstandigheden het niet altijd even makkelijk maakten.

Ik zou dan ook graag van de gelegenheid gebruik maken om een aantal woorden te richten tot mevrouw Maria van Kampen. Ik probeer aan te geven dat wat u doet voor de kerk en voor uw medemens een voorbeeld is voor vele anderen. Het is gepast is om u daar vanmorgen voor te bedanken. Ik hoop dat uw inzet nog vele jaren mag duren!

Waarin liggen dan die verdiensten van mevrouw Van Kampen?

Van 2005 tot heden
U geeft mantelzorg aan buurvrouwen.
Toelichting: Een buurvrouw kreeg door lichamelijke omstandigheden moeite met communiceren. Mevrouw Van Kampen helpt haar met woorden oefenen ter verbetering van haar praten en schrijven. Samen gebruiken ze de middagmaaltijd omdat de buurvrouw anders minimaal eet.

Een andere buurvrouw in een echtscheidingsprocedure werd samen met haar twee kinderen door mevrouw Van Kampen opgevangen en geholpen. Aan de kinderen wordt een luisterend oor geboden. Zij kunnen hun kleine en grote kinderzorgen kwijt en krijgen een oprecht en ondersteunend antwoord. Zo kunnen zij met een goed gevoel de nieuwe situatie tegemoet treden.

Van 1998 tot 2000 was u voorzitter van het bestuur tot oprichting van een lokale afdeling op Goeree-Overflakkee van het Astma fonds.

Van 2006 tot 2008 was u bestuurslid van de lokale afdeling op Goeree-Overflakkee van de Diabetesvereniging Nederland.

Van 1995 tot heden
Vrijwilligster binnen Gereformeerde Kerk te Stellendam.
Vanaf 1995 is mevrouw Van Kampen leidster voor de kindernevendienst; vanaf 1999 verzorgt zij ook de coördinatie en leiding van deze dienst.

Medio 2000 heeft mevrouw Van Kampen de coördinatie op zich genomen van de liturgiecommissie. Deze commissie bereidt ieder jaar minimaal vier diensten voor; twee kinderdiensten, drie gezinsdiensten, de kerstnachtdienst en de schuurdienst. Ook levert de commissie een belangrijke bijdrage aan ‘het startweekend' ter afsluiting van het winterseizoen.

In 2005 bent u ook coördinator geworden van het jeugdwerk tot en met twaalf jaar. Hieronder vallen de jongens- en meisjesclubs binnen de kerk en het kinderkoor. Haar taken hierin zijn het voorbereiden van de programma's, het ondersteunen van de leiding en de verantwoording van de financiën.

Naast deze ‘officiële functies' verricht mevrouw Van Kampen veel onzichtbaar werk door aandacht te hebben voor zieken, ouderen, alleenstaanden of mensen en kinderen die het moeilijk hebben. Buiten de nodige rusturen om, staat de deur altijd voor deze mensen open. En anders weet u deze mensen te bereiken door hen op te zoeken en mee te nemen naar bepaalde activiteiten. Hierbij kijkt mevrouw Van Kampen niet alleen naar de kerkelijk meelevende mensen maar ook heeft zij haar blikken gericht op de jongeren buiten de kerk.


Van 1973 tot 2007
Diverse functies binnen Scoutinggroep Stedost Rotterdam.
Gedurende vele jaren heeft mevrouw Van Kampen zich zeer verdienstelijk gemaakt op allerlei gebieden binnen de Scoutinggroep Stedost. Zij gaf leiding aan diverse onderdelen (kabouters, explorers, stambegeleider) en bekleedde verschillende functies binnen het groepsbestuur (groepsbegeleider en voorzitter). Ook ging zij vele jaren mee met de zomerkampen. Samen met andere vrijwilligers organiseerde en ontwikkelde zij het scoutingspel. Dit vond plaats binnen een wijk met een verscheidenheid van kinderen en culturen. Na uw verhuizing naar Stellendam bent u toch elke zaterdag naar Rotterdam gegaan. Zo kon u op uw speciale wijze via de Scouting aandacht aan de kinderen schenken. Naast deze zaterdagen heeft u ook veel tijd geïnvesteerd in het voorbereiden van de opkomsten en overige activiteiten binnen de Scoutinggroep.

U werkte 28 jaar als leerkracht op de‘Christelijke Basisschool Koningin Beatrix' in Ouddorp, waar ongeveer 450 kinderen onderwijs volgen. Op 1 juli 2007 werd u medisch ongeschikt verklaard voor de uitoefening van uw dagelijkse arbeid. Tijdens uw arbeidzaam leven heeft u zich lange tijd verdienstelijk gemaakt voor de samenleving, waarbij uw focus gericht was op de jeugd. Ik herinner u hierbij aan alles dat ik zojuist de revue heb laten passeren.

Ook gedurende de periode dat u lichamelijke ongemakken had, heeft u uw vrijwilligerswerk met dezelfde volharding voortgezet. Na een periode van 34 jaar heeft u in 2007 uw activiteiten bij de Scoutinggroep Stedost daarom moeten beëindigen.

Daarnaast was u al vanaf 1995 zeer actief binnen het kerkelijk jeugdwerk van de Gereformeerde Gemeente te Stellendam. Ondanks uw beperkingen hebt u deze activiteiten voort kunnen zetten en dit doet u nog steeds met veel enthousiasme. Ook wil ik uw activiteiten als mantelzorger niet onvermeld laten. Deze periode is nog vrij kort is, namelijk vijf jaar. Maar opgeteld bij al uw andere werkzaamheden en uw lichamelijke beperkingen, is dit een forse investering geweest. Zeker omdat mantelzorg vaak extra zorg in psychische zin betekent en dus een extra last is voor diegene die zich daarvoor inzet.

Ik vind het een hele eer dat ik u, mevrouw Van Kampen, op voordracht van mevrouw Van Gerven-Iburg, uw vriendin, en ondersteunt door:

Ds. C.G. Kant, voormalig predikant Gereformeerde Gemeente Stellendam;
De heer A. Bijl, Scriba Gereformeerde Kerk Stellendam;
Mevrouw S. van Wijk, werkgroep Goeree-Overflakkee Astma Fonds;
Mevrouw R. Schoenmaker, voorzitter groepsbestuur Scoutinggroep Stedost;
Mevrouw A. van Tol, voormalig voorzitter afdeling Goeree-Overflakkee Diabetesvereniging Nederland;
Drs. de heer A.E.J. van Kampen, uw broer.

Wat is het op voorhand bijzonder dat u zoveel steunbetuigingen heeft gekregen! Dit zijn mensen die allemaal duidelijk wilden maken aan mij, als burgemeester, dat zij uw inzet zeer waarderen en daar veel respect voor hebben. En dat respect en die waardering kan ik alleen maar onderschrijven door aan te geven dat het Hare Majesteit Koningin Beatrix, bij besluit van 21 maart 2011, nummer 671, heeft behaagd u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Meer nieuws van Goeree-Overflakkee:

Gezocht, zonder rijbewijs, te snel en teveel gedronken

De politie heeft in de nacht van vrijdag 29 op zaterdag 30 mei 2020 in Dordrecht een 29-jarige man uit Oude-Tonge aangehouden. De man moet nog een gevangenisstraf uitzitten van 209 dagen....

Brandweer rukt met veel materieel uit voor bosbrand

Verschillende voertuigen van de brandweer zijn zaterdagavond 30 mei 2020 naar Stellendam gegaan om een bosbrand te blussen. Op meerdere plekken in het Stellendamse bos was brand...

Traumaheli vliegt voor ongeval met scooter

Zaterdag 30 mei 2020 rond 04:30 kwam er een melding van een ongeval aan de kruising Rottenburgseweg / Steneweg in Middelharnis. De bestuurder van een scooter was tegen een middengeleider...

FlakkeeNieuws Radio Podcast week 22 2020

In de nieuwe FlakkeeNieuws Podcast wordt deze keer gesproken over onder andere de nieuwe coronatestlocatie op Goeree-Overflakkee en de 376.000 jonge palingen die uit zijn gezet in het...

Weer bezoek op woonzorglocaties CuraMare

CuraMare is verheugd dat zij vanaf dinsdag 2 juni 2020, onder strikte voorwaarden, weer bezoek kan ontvangen op de woonzorglocaties. De landelijk aangekondigde versoepeling van de...

Goeree-Overflakkee staat strandterrassen toe

Horecaondernemers en paviljoenhouders op het Noordzeestrand krijgen van de gemeente Goeree-Overflakkee de ruimte om tijdelijk een strandterras te realiseren, met een foodtruck of een ander...

Het Streekmuseum gaat weer open

Het Streekmuseum mag opnieuw bezoekers ontvangen en daar zijn ze blij om. Alle musea mogen per 1 juni 2020 (Tweede Pinksterdag) weer open, mits bezoekers vooraf kaartjes kopen. Reserveren...

Zeeland, Zuid-Holland en Friesland verwelkomen 580.000 jonge palingen

De natuur in Zuid-Holland en Zeeland is herbevolkt met 376.000 jonge palingen. In Friesland gebeurde een week eerder hetzelfde met ruim 207.000 jongkies. Beroepsvissers namen dinsdag 26 mei...

GGD opent extra coronatestlocatie op Goeree-Overflakkee

GGD Rotterdam-Rijnmond bereidt zich voor om in juni dagelijks ruim 1000 inwoners te testen op het coronavirus. In juni kunnen alle Nederlanders die klachten hebben zoals verkoudheid,...

FlakkeeNieuws Radio Podcast week 21 2020

In de nieuwe FlakkeeNieuws Podcast wordt deze keer gesproken over onder andere de markt van Sommelsdijk die uitwijkt uit naar Middelharnis. Met de podcast ben je binnen paar minuten op de...

We zien dat je waarschijnlijk software gebruikt die onze banners ontregelt. Dat vinden we jammer, de enige inkomstenbron die FlakkeeNieuws heeft zijn namelijk de inkomsten van reclame. Help ons door FlakkeeNieuws te whitelisten in je adblocker. Hartelijk dank!

Terug naar homepagina