Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Middeleeuws feest op basisschool Buten de Poorte

Foto behorende bij Middeleeuws feest op basisschool Buten de Poorte
Foto behorende bij Middeleeuws feest op basisschool Buten de Poorte
Foto behorende bij Middeleeuws feest op basisschool Buten de Poorte

In Goedereede hebben in het jaar 2012 diverse festiviteiten plaatsgevonden die samenhingen met het 700-jarig bestaan van de stad en het 500-jarig bestaan van de toren. Ook de kinderen van basisschool Buten de Poorte zijn op verschillende manieren betrokken geweest bij dit bijzondere jaar. In de maand september vond na twee leuke projectweken als afsluiting een echt middeleeuws feest plaats.

De leerlingen hebben met houten pallets, lakens en afvalmaterialen hutten gebouwd op het schoolplein. Met veel enthousiasme is dagenlang getimmerd aan deze hutten om zo een eigen stadje te bouwen. Visnetten, een toren met klok, een guillotine, schilden, hellebaarden en banieren maken het geheel af. Te midden van dit huttendorp ontstond zo een heus marktplein waar de feestelijkheden konden plaatsvinden.

Er werd gestart met een soepmaaltijd voor alle ouders en kinderen. Het buffet, dat uit wel 10 verschillende soorten soep bestond, werd geopend door de burgemeester van Goedereede mevrouw van de Velde. De burgemeester sprak in haar openingswoord haar waardering uit voor alle activiteiten die in 2012 plaatsgevonden hebben in Goedereede. De expositie, gemaakt door de leerlingen, laat zien dat de kinderen ook veel geleerd hebben van de geschiedenis van Goeree. De rondleiding en het bezoek aan de toren met stadsgids Krijn Troost zijn heel educatief en waardevol geweest.

Dat de burgemeester zelf ook in middeleeuwse kledij aanwezig was, maakte het plaatje helemaal af. Een heuse wonderdokter, een zogenaamde kwakzalver, werd ten tonele gevoerd. Diverse leerkrachten en ouders kregen spontaan een kwaal waar de dokter vervolgens een middeltje voor vond. Dit alles tot vermaak van de aanwezigen en geheel in middeleeuwse stijl. De door de kinderen zelfgebakken kruudplaetjes, arretjescake en koffie maakten de maaltijd af.

Tijdens het feest werd meester Leen Poot in het zonnetje gezet door burgemeester van de Velde en de heer Temmink van Sopogo. Hij is deze maand 40 jaar in overheidsdienst en heeft in al die jaren veel betekend voor basisschool Buten de Poorte.

"Geschiedenis moet je doorgeven" zou het motto kunnen zijn van dit feestjaar. De kinderen van Goeree hebben er beslist veel plezier aan beleefd. Als zij later groot zijn, kunnen zij op hun beurt het stokje doorgeven.