Nu op de radio: Sport Lokaal

Middelharnis verbetert parkeersituatie

Eén van de drukst bezochte voorzieningen van Middelharnis is het winkelcentrum. Bij een aantrekkelijk winkelcentrum hoort een goede parkeergelegenheid. Daarom heeft de gemeente aan de noordkant van het winkelcentrum zo'n 350 parkeerplaatsen aangelegd.

Om ervoor te zorgen dat al die parkeerplaatsen efficiënt worden gebruikt én om de woonstraten te ontlasten, heeft de gemeente ten zuiden van het winkelcentrum een blauwe zone en een zone voor vergunninghouders ingevoerd.

Blauwe zone
Een blauwe zone - ook wel parkeerschijfzone genoemd - is bedoeld om het kort parkeren te bevorderen. Voordeel van dit systeem is, dat de meest gewilde parkeerplaatsen niet een hele ochtend, middag óf zelfs een hele dag door één voertuig worden gebruikt. Bij een blauwe zone wordt verschil gemaakt tussen parkeerduur en parkeertijd.

De parkeerduur
Binnen een blauwe zone mag dus slechts kort worden geparkeerd: maximaal 2 uur. Dit staat op de zoneborden aangegeven. Kan dan niet langer worden geparkeerd? Jawel. Voor bezoekers die langer dan 2 uur willen parkeren, zijn ten noorden van de winkeldijk twee grote parkeerplaatsen beschikbaar. Dat zijn de parkeerplaatsen aan het eind van het Gedempt Kanaal en op het Spui. Daar kan voor onbepaalde duur worden geparkeerd. Deze parkeerplaatsen zijn door middel van de borden "lang parkeren centrum" op verschillende toegangswegen aangegeven. Welke parkeergelegenheid er ook wordt gekozen, voor alle plaatsen geldt dat het parkeren gratis is.

De parkeertijden
De blauwe zone is vooral bedoeld om het parkeren tijdens de winkeltijden te regelen. In verband hiermee is de werking van de  blauwe zone gerelateerd aan de openingstijden van de winkels: van maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 18.00 uur en op vrijdagavond tot 21.00 uur. Binnen deze tijden mag alleen worden geparkeerd op parkeerplaatsen met een blauwe streep. Daarbuiten is parkeren verboden.
De dagen en tijden waarop de blauwe zone geldt, staat op de onderborden (bij de zoneborden) aangegeven. Op de aangegeven plaatsen mag overigens alleen worden geparkeerd als gebruik wordt gemaakt van een parkeerschijf. Zo'n schijf kan bijvoorbeeld bij de ANWB-VVV worden gekocht.

Parkeerzone voor vergunninghouders
Door de toenemende parkeerdruk in het centrum, parkeren steeds meer bezoekers van het winkelcentrum hun auto in de aangrenzende woonstraten.
Daarbij wordt regelmatig op de trottoirs geparkeerd. Dit levert niet alleen vervelende, maar soms ook verkeersonveilige situaties op. De hoge parkeerdruk zorgt bovendien voor een verslechtering van de woonkwaliteit. Om dit te voorkomen is in de woonwijken een parkeerzone voor vergunninghouders ingesteld.
In de parkeerzone die bestemd is voor vergunninghouders kunnen bezoekers alleen parkeren met dagdeelkaarten. Deze kaarten kunnen alleen door bewoners en ondernemers binnen de parkeerzone - dus niet door alle inwoners van de gemeente - aangeschaft worden op het gemeentehuis. De kaarten kunnen worden gebruikt voor een dagdeel. De eindtijd van het middagdeel is nu verlengd van 17.00 naar 18.00 uur.

Klantvriendelijker
Wethouder Philip van den Berg heeft verkeerszaken in zijn portefeuille. Hij heeft op diverse gebieden met het nieuwe parkeersysteem te maken: als bestuurder en inwoner van de gemeente Middelharnis en als bezoeker van het winkelcentrum. Zijn reactie op de nieuwe parkeerregels: "Gebleken is dat de parkeerduur binnen de blauwe zone van 1½ uur als tekort werd ervaren. Om die reden is besloten naar 2 uur te gaan. Het winkelend publiek kan nu met iets meer rust de noodzakelijke inkopen doen, terwijl de kern van de blauwe zone, het bevorderen van het kort parkeren, overeind blijft. Een grote verbetering vind ik zelf de duidelijke bewegwijzering naar kort/lang parkeren bij binnenkomst van onze gemeente: veel klantvriendelijker voor onze bezoekers!"

De verbeteringen

  • De parkeerduur is verruimd van 1½ naar 2 uur.
  • De tijd waarbinnen het parkeersysteem geldt, is verlengd van 17.00 tot 18.00 uur.
  • De bewegwijzering is verbeterd. Vanaf de hoofdwegen zijn verwijzingsborden aangebracht voor kort en lang parkeren.
  • De zonegrenzen op het wegdek zijn verduidelijkt. Deze markering bestaat uit een brede dubbele streep, aangevuld met het woord "zone".
  • Op de grote parkeerplaatsen, gelegen binnen de parkeerschijfzone, zijn bordjes geplaatst met daarop de tekst "heeft u uw parkeerschijf geplaatst?".
  • De zone voor vergunninghouders wordt met de Chr. de Vrieslaan (tot de Molenstraat) uitgebreid.
  • De parkeerschijfzone op de Kaai te Middelharnis vervalt.
  • De oorspronkelijk als laad- en losstrook bedoelde voorziening achter de winkels op het Gedempt Kanaal wordt beperkt tot twee laad- en losplaatsen.
  • De overige ruimte wordt ingericht voor lang parkeren. Daartoe wordt het parkeerverbod ter plaatse opgeheven.

Positieve reacties
Als voorzitter van Ondernemersvereniging Middelharnis is Remco van Drenth zeker te spreken over de toename van de parkeerruimte en de aangepaste parkeerduur.
"Door de parkeertijd te verruimen naar 2 uur heeft het winkelend publiek meer gelegenheid om rustig onze winkeldijk te bezoeken. De reacties van zowel het winkelend publiek als van de ondernemers zijn heel positief. De hele winkeldijk bewandelen duurt tamelijk lang, en als daarbij ook nog gewinkeld wordt, dan kan men wel een half uurtje extra parkeertijd gebruiken. Door de uitbreiding van het aantal parkeerplaatsen en de parkeerterreinen kan men nu ook gericht een bepaald stuk van de dijk bezoeken. Al met al een aanwinst voor onze winkeldijk!"

Nog even in het kort:

  • Binnen de blauwe zone mag maximaal 2 uur achtereen worden geparkeerd. De blauwe zone bevat, globaal genomen, het gebied van Beneden Zandpad en de parkeerterreinen ten zuiden van de winkeldijk.
  • Op de parkeerplaatsen en -terreinen ten noorden van de winkeldijk is het vrij parkeren. Uitzondering hierop vormt het parkeerterrein bij Albert Heijn.
  • In de woonstraten (binnen de zone voor vergunninghouders) mogen in principe alleen de bewoners parkeren.
  • Als u naar Middelharnis komt, kies dan bewust voor lang parkeren ten noorden van het winkelcentrum of kort parkeren ten zuiden van het winkelcentrum.
  • Vergeet vooral niet uw parkeerschijf op de aankomsttijd in te stellen en duidelijk leesbaar achter de voorruit van uw auto te leggen.

Opsporingsambtenaar Van der Stappen van de gemeente Middelharnis ziet erop toe dat de parkeerregels worden nageleefd.