Middelharnisser gaat huis bouwen in ontwikkelingsgebied

400 Mensen die verdeeld over 8 weken in 4 verschillende ontwikkelingslanden huizen gaan bouwen voor arme gezinnen. Op deze manier viert Stiho, groothandel in bouwmaterialen, haar 85-jarig jubileum. Ze sturen medewerkers en relaties met non-profitorganisatie Habitat for Humanity mee op bouwreis om zo letterlijk een steentje bij te dragen aan een betere wereld. Een wel heel bijzondere manier van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Ook daarom vertrekt op 14 mei 2011 Steff Kap uit Middelharnis naar Malawi om daar mee te bouwen aan huizen voor arme gezinnen. Hij doet dit samen met de toekomstige huiseigenaren en Habitat for Humanity.

Stiho bestaat 85 jaar en vindt het belangrijk om dit zinvol vieren. Ze willen iets doen waarmee ze iets kunnen betekenen voor een grotere groep mensen dan alleen de eigen medewerkers of zakelijke contacten. Ze willen aan de slag voor mensen, die dat zoveel harder nodig hebben dan wij. Net als tien jaar geleden, in 2001, bij het 75-jarig jubileum. Toen ging Stiho met Habitat for Humanity naar de Filippijnen. Daar bouwden ze met 300 medewerkers, klanten en leveranciers, 75 huizen in één week tijd.

Ook nu viel de keuze op een enorme bouwestafette. Stiho had natuurlijk ook een bekende artiest in kunnen huren voor een feestje, maar grijpt liever de kans om een groot aantal gezinnen een betere toekomst te bieden. Stiho kan zich voor haar jubileum geen mooier cadeau wensen. In de periode van 23 april tot en met 19 juni 2011, gedurende maar liefst 8 weken, gaan ze daarom wederom samen met Habitat for Humanity op bouwreis. Verschillende bouwteams wisselen elkaar week na week af om in vier verschillende landen tegelijk te bouwen: Guatemala, India, Malawi en Indonesië. En het doel is dit keer niet 75 en ook niet 85, maar zoveel mogelijk mensen helpen aan een veilig thuis.

Virtueel bouwen
Huizen kosten geld. Daarom heeft Habitat for Humanity een concept ontwikkeld dat het mogelijk maakt eenvoudig bij te dragen aan ontwikkelingsamenwerking: virtueel huizen bouwen. Hiervoor is de website http://www.bouwmee.nl/ ontwikkeld waarop je met je team kunt bouwen aan een online huis. Door geld te doneren, voeg je steeds meer onderdelen aan het huis toe. Het geld dat Habitat for Humanity hiermee ontvangt, komt ten goede aan de Habitat huisvestingsprojecten in de ontwikkelingslanden. Vanaf januari 2011 kun je via deze website van Stiho85 ook meebouwen.

De Stiho85 website, een afgeleide van www.bouwmee.nl, speelt een belangrijke rol. Hier kunnen alle betrokkenen contact houden. Zo kunnen de reizigers tijdens hun bouwreis verhalen, foto's en filmpjes delen met het thuisfront. Verder kun je virtueel huizen bouwen voor Habitat for Humanity. Als team bouw je online in hetzelfde land als waar je naar toe reist. Zodat er zoveel mogelijk virtuele huizen en daarmee zoveel mogelijk echte huizen in de vier landen gebouwd kunnen worden. Zo kan iedereen zijn of haar handen uit de mouwen steken voor een maximaal resultaat.

Wat is een bouwreis?
Stiho en Habitat for Humanity organiseren de bouwreizen in hechte samenwerking. Habitat legt uit wat een bouwreis inhoudt: "Een Habitat bouwreis is een mooie kans om zelf te bouwen aan een betere wereld. Met een groep reist u naar een van onze bouwprojecten waar u letterlijk uw steentje bijdraagt. Wij organiseren reizen voor individuen, bedrijven en groepen. Vijf dagen lang werkt u onafgebroken samen aan hetzelfde doel. U graaft de fundering, mixt het cement of voegt de muren van een compleet nieuw huis. Een eenvoudig en veilig huis voor een gezin dat uw hulp hard nodig heeft.
Iedereen vanaf 16 jaar kan mee op bouwreis. Specifieke bouwvaardigheden zijn niet nodig en u kunt in eigen tempo een waardevolle bijdrage leveren. Omdat onze projecten zonder geld niet van de grond komen, vraagt Habitat haar deelnemers naast hun inzet om een financiële bijdrage in de vorm van een donatie.

Een bouwreis neemt gemiddeld negen dagen in beslag, waarvan u er vijf besteedt aan bouwen. Omdat uw komst niet altijd gelijk valt met de bouw van een nieuw huis, helpt u mee in de fase waarin het huis zich bevindt."

Gemiddeld genomen ziet een bouwweek er als volgt uit:
Zaterdag: Vertrek van Schiphol; aankomst in het land van bestemming, doorreis naar bouwplaats;
Zondag: Oriëntatie en acclimatiseren;
Maandag: Officiële start van de bouwweek en begin van de bouw;
Dinsdag t/m donderdag: Volle bouwdagen (eventueel afgewisseld met een culturele activiteit);
Vrijdag: Halve bouwdag, 's middags of 's avonds feestelijke afsluiting;
Zaterdag: Vertrek naar vliegveld en terugvlucht naar Amsterdam;
Zondag: Aankomst op Schiphol.