Natuurmonumenten collecteert voor meer en grotere natuurgebieden

Foto

Van maandag 15 tot en met vrijdag 20 februari 2016 komt Natuurmonumenten bij u langs. Dan trekken zo'n 10.000 collectanten in heel Nederland eropuit om geld in te zamelen voor een sterke natuur. Ook in gemeenten als Spijkenisse, Hellevoetsluis, Brielle en Goeree-Overflakkee gaan collectanten van deur tot deur met een collectebus. De steun is nodig, want steden blijven groeien en wegen worden breder.

Een nieuw bos bij Utrecht, bloemenweides in de buurt van de Randmeren en het herstel van bosranden en oevers. Met dit soort projecten probeert Natuurmonumenten de Nederlandse natuur sterker en weerbaarder te maken. Maar het werk is nooit af. Een voorbeeld: jaarlijks komen miljoenen trekvogels vanuit alle windrichtingen en werelddelen op de waterrijke en groene Hollandse delta af om zich te voeden en/of een nest te bouwen. Helaas vinden ze tussen kwelder en polder vaak niet genoeg te eten. Het gevolg is dat sommige soorten hard teruglopen in aantal.

Natuurmonumenten beheert en beschermt nu ruim 105.000 hectare natuurgebied (zo'n 3 procent van het totale oppervlakte van Nederland). Deze natuur mag tot in de eeuwigheid natuur blijven. Om alle vogels, vissen, zoogdieren, insecten, amfibieën en reptielen meer ruimte te bieden, blijft Natuurmonumenten haar gebieden versterken en verder uitbreiden. Een robuuste natuur betekent namelijk dat ook kwetsbare dier- en plantsoorten zich kunnen herstellen.

Boswachter Ted Sluijter: "Wij, mensen, hebben daar ook baat bij. We sporten, spelen, wandelen, genieten en komen op adem in de natuurgebieden. Daaraan kunt ook u een kleine (of grote) bijdrage leveren als een van de vele collectanten van Natuurmonumenten bij u aanbelt."