Niet zwemmen bij Haringvlietbrug West

De provincie Zuid-Holland heeft maandag 20 juli 2009 een zwemverbod afgekondigd voor het Haringvliet bij de Haringvlietbrug West. Oorzaak is de aanwezigheid van ziekteverwekkende bacteriën (E-coli).

Daarnaast heeft de provincie negatieve zwemadviezen afgekondigd voor de Binnenbedijkte Maas bij Mijnsheerenland en Recreatieoord Binnenmaas. Oorzaak is de aanwezigheid van een grote hoeveelheid giftige blauwwieren.

Gezondheidsklachten
Ziekteverwekkende bacteriën kunnen binnen twaalf uur na het zwemmen in dit water gezondheidsklachten veroorzaken zoals maag- en darmklachten, hoofdpijn, koorts en oorontsteking.

Blauwwieren
Als blauwwieren een drijflaag gaan vormen, neemt de hoeveelheid giftige cyanobacteriën toe. Als de concentratie te hoog is, wordt er een negatief zwemadvies of zwemverbod afgekondigd. Een drijflaag van blauwwieren ziet er uit als een groen-blauwe olieachtige laag op het water.

Gezondheidsklachten
Binnen twaalf uur na het zwemmen in water met blauwwieren kunnen mensen last krijgen van gezondheidsklachten, zoals hoofdpijn, koorts, huidirritatie en maag en darmklachten.

Arts raadplegen
De provincie adviseert zwemmers die gezondheidsklachten hebben naar een arts te gaan.

Meer informatie
Actuele informatie is te vinden op de website van de provincie Zuid-Holland www.zuid-holland.nl/zwemwater en op NOS-tekstpagina 725. De zwemwater telefoon (070-441 75 50) is op werkdagen bereikbaar tussen 8:30 en 16:30 uur. Men kan hier terecht met alle vragen over zwemwater en het melden van gezondheidsklachten. Vragen kunnen ook per email gesteld worden via zwemwater@pzh.nl.