Nu op de radio: Archipel bij nacht

Nieuw concept Havendag in Middelharnis

Foto

In Middelharnis vindt in het eerste weekend van juni (vrijdag 6 juni en zaterdag 7 juni 2014) de Menheerse Havendag plaats. Het programma laat zowel de agrarische, als de maritieme geschiedenis van Goeree-Overflakkee beleven in een breed opgezet en ontzettend leuk programma. Aan wal, in het water en rondom de haven en het havenkanaal worden tal van activiteiten georganiseerd voor jong en oud.

Op vrijdag 6 juni wordt de Menheerse Havendag uniek geopend met een feestelijke intocht van het laatst overgebleven exemplaar van een voor het eiland kenmerkend historisch vissersschip. 

Het voorprogramma op vrijdag biedt verder Havendag Junior: ruim 150 leerlingen van basisscholen op Goeree-Overflakkee krijgen door het Erfgoedhuis Zuid-Holland en de Menheerse Werf een educatief programma aangeboden. De Havendag Junior is een project in het kader van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee van de provincie Zuid-Holland. De start is 's-ochtends op de historische werf in Middelharnis. De leerlingen voeren vervolgens op verschillende locaties opdrachten uit. Het hoofdthema van het educatieve programma is 'Havenkanalen en de strijd tegen en overleven met het water'.

Sloep MD 10
De historische beugsloep MD10 'Johanna Hendrika' krijgt een bijzondere hoofdrol op de Menheerse Havendag. Dit 28 meter lange en bijna 7 meter brede vissersschip uit de hoogtijdagen van de visserij in Middelharnis, wordt op vrijdagmiddag 6 juni door het havenkanaal naar de Menheerse Werf gebracht. Net als toen wordt de MD10 door vrijwillige 'jagers' met lange lijnen naar de werf gejaagd. Zij gebruiken hiervoor de deels nog aanwezige jaagpaden aan beide zijden van het Havenkanaal. Voor de MD10 uit vaart de indrukwekkende zeillogger 'Iris' met aan boord de Commissaris van de Koning die door de burgemeester en wethouders van Goeree-Overflakkee wordt ontvangen in het kader van het Integraal Ruimtelijk Programma. Achter de sloep volgt een vloot met tientallen historische schepen en jachten. De MD10 speelt vervolgens op zaterdag 7 juni een hoofdrol als podium voor diverse muzikale optredens tegenover het Vingerling.

Startsein Menheerse Havendag
Op zaterdagochtend 7 juni gaat de Menheerse Havendag om 9:30 uur van start met een optocht van schippers, vissers en muzikanten vanuit het oude Raadhuis, door de Voorstraat naar de haven. De tocht leidt via 't Vingerling naar een drijvende brugverbinding, om uiteindelijk op de Menheerse Werf te eindigen. Hier opent wethouder Arend-Jan van der Vlugt op een spectaculaire en klinkende wijze de Menheerse Havendag. Daarna wordt voor circa 150 gasten (oud-vissers en varenslui, schippers van de gastschepen en inwoners die zich hebben aangemeld) een werfontbijt geserveerd.

Activiteitenprogramma
Op het Spuiplein, het Vingerling, de Westhavendijk, Spuistraat, de Menheerse Werf, rondom de havenkom, in het Havenkanaal én op de sluis en de Buitenhaven starten vanaf klokslag 10:00 uur tal van activiteiten. Een greep uit het programma: een streek- en ambachtenmarkt, diverse kinderactiviteiten zowel op het droge als op het water, demonstraties, een horecaplein, een collectie historische landbouwvoertuigen en gastschepen, werfambachten, vaardemonstraties, kunstfestival op de sluis, marineschip in de Buitenhaven, rondvaarten met RIBS op het Haringvliet, en een drijvend muziekpodium voor 't Vingerling met een programma tot 23:00 uur. Het uitgebreide programma is binnenkort te vinden op www.menheersehavendag.nl.

Organisatie
De Menheerse Havendag is een initiatief van de Stichting Behoud Stadstimmerwerf Middelharnis en de Stichting Evenementen Middelharnis. Beide stichtingen willen met dit vernieuwde evenement bewijzen dat vanuit optimisme, samenwerking en slim gebruik van middelen en mogelijkheden veel mogelijk is. De Havendag Junior is een initiatief van de Menheerse Werf en het Erfgoedhuis Zuid-Holland, met steun van de provincie Zuid-Holland.

Meer informatie
Meer informatie over de Menheerse Havendag is te vinden op www.menheersehavendag.nl en facebook.com/menheersehavendag.