Nu op de radio: Archipel Actueel

Nieuwe fietspaden op Goeree-Overflakkee

De fietspaden op Goeree-Overflakkee en Voorne-Putten zijn met 15 kilometer uitgebreid. Op 2 december 2011 openden de provincie Zuid-Holland, de gemeente Goedereede en waterschap Hollandse Delta vijf nieuwe fietspaden. Fietsers kunnen nu nog meer genieten van de duinen, dijken, polders, dorpjes en natuurgebieden.


Gedeputeerde Ingrid de Bondt: "De nieuwe fietspaden maken de rondjes Goeree en Putten zo goed als compleet. Fietsers kunnen dit prachtige gebied nu écht gaan ontdekken." Ook wethouder Bert Tuk is blij met de fietspaden. "Ik zie deze fietspaden als een impuls voor recreatie en toerisme op ons prachtige eiland Goeree-Overflakkee en Voorne-Putten."

Het fietspad tussen Sommelsdijk en Melissant is een fietsstraat. Het wegdek is rood en aan de zijkanten liggen zwarte stroken. Heemraad Van Nieuwenhuijzen: "De automobilist is hier te gast op de fietsstraat. Wij zijn benieuwd naar het effect op de verkeersveiligheid."

Samenwerking
De fietspaden zijn gefinancierd door de provincie Zuid-Holland. Waterschap Hollandse Delta heeft de fietspaden aangelegd, met uitzondering van het fietspad door de duinen ten westen van Ouddorp (F413.1). Dit fietspad is aangelegd door de gemeente Goedereede. Er is succesvol samengewerkt met de gemeenten Goedereede, Dirksland, Middelharnis, Spijkenisse en Bernisse. Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Deltanatuur zijn ook betrokken bij de ontwikkeling van de fietspaden. Op Goeree-Overflakkee en Voorne-Putten zijn vijf nieuwe fietspaden aangelegd:

F245.0 Sommelsdijk - Melissant
Aan de nieuwe fietsverbinding tussen Sommelsdijk en Melissant wordt half 2012 een fietsbrug over de haven van Dirksland gebouwd, dit zorgt voor een kortere omrijtijd.

F409.0 Langs de Slikken van Flakkee
Het fietspad langs de Slikken van Flakkee is de laatste schakel van het rondje Goeree. Het tweede deel van dit fietspad (tussen Ouddorp en Stellendam) wordt vanwege de flora- en faunawetgeving halverwege 2012 aangelegd.

F413.0 Groeneweg
In de westelijke punt van het eiland loopt dit fietspad langs de afrastering van het natuurgebied Volgerland. Het fietspad is een belangrijke schakel voor de fietsroutes ten noorden van de Brouwersdam.

F413.1 Flaauwe Werk - Groeneweg
Een nieuw fietspad door het duingebied tussen zeedijk Flaauwe Werk en de Groeneweg.

F464.0 Rondje Putten
Dit fietspad langs de Schuddebeurs tussen Hekelingseweg en de inlaat van de Bernisse loopt evenwijdig aan het Spui in de gemeenten Spijkenisse en Bernisse. Het fietspad voltooit het rondje Putten. De aansluiting van het fietspad bij de inlaat van Bernisse wordt april 2012 afgerond.

Waterschap Hollandse Delta maakte een videoverslag.