Ouddorpse Sterretjes fietsen Amstel Gold Race

Foto

Vrijdagmorgen 16 april 2010 reisden 11 leden van fietsteam 't Sterretje uit Ouddorp af naar het Limburgse Valkenburg voor deelname aan de Amstel Gold Race, die zaterdag 17 april 2010 werd gehouden. Er hadden zich 12.000 deelnemers voor deze toertocht aangemeld en er reden zeker nog 5.000 renners mee, die zich niet hadden ingeschreven.

Na vele maanden van voorbereiding en training hebben vier deelnemers zich ingeschreven voor de tocht van 150 kilometer en zeven deelnemers voor de 100 kilometer. In Valkenburg zat de sfeer er al goed in en werd de avond gebruikt om zich goed voor te bereiden. Afspraken met de masseur van het team werden gemaakt om zo fit mogelijk aan de start te verschijnen.

Zaterdag om 9:00 uur stonden Adriaan Tanis, Ian Pieters, Jaap van Heest en Johan Meijer aan de start om de zware tocht van 150 kilometer en 13 beklimmingen aan te gaan. Ze waren goed voorbereid, materiaal was gecontroleerd en er was een gezonde spanning aanwezig. Voeding als bananen, sportrepen en sportdranken waren onmisbare ingrediënten om een tocht als deze te doorstaan. In de dertien beklimmingen zaten o.a. de Vaalserberg die hen een stuk door het Belgische landschap voerde. Zo'n 15 kilometer voor de finish hadden de mannen nog twee zware beproevingen te gaan. Als je 135 kilometer in de benen hebt zitten, is de Keutenberg met een helling van 22% moordend. De mannen hebben de berg weten te bedwingen en stevenden af op de finish. Om de finish te bereiken, moest als laatste klim ook nog de Cauberg met een helling van 12% in Valkenburg worden bedwongen. Onder aan de Cauberg stonden hun teamgenoten die de 100 kilometer hadden gereden hen aan te moedigen voor deze laatste beproeving.

Omstreeks 17:30 uur reden de vier mannen over de streep van de finish, bij een warm onthaal van vele toeschouwers. Zoals gezegd stonden de zeven teamgenoten al onder aan de Cauberg. Zij waren om 10:00 uur vertrokken voor de 100 kilometer, waarin zich acht beklimmingen bevonden. Jan Aleman, Edwin Klepper, Ernst-Jan Kromhout, Mark van Zee, Peter Pijl, Bas van Hulst en Arie Struik hadden een zware rit voor de boeg, waarbij zij ook nog eens de pech hadden dat bij de 1e verzorgingspost al de sportvoeding al door hun voorgangers was weggekaapt. Gelukkig waren zij goed voorbereid aan de start verschenen en hadden ze voldoende krachtvoeding bij zich om de kilometers te kunnen rijden. Een van de beklimmingen was de Fromberg. Een helling die zich meteen na de bocht laat zien en waar op tijd terug schakelen een noodzaak was om boven te komen. Jan Aleman kreeg wat problemen met verzuring in de benen, wat tot kramp leidde. Hij moest wat gas terug nemen, maar bleef op de fiets zitten en kwam uiteindelijk toch boven. Na deze beproeving hadden de mannen nog een beklimming te gaan, te weten de Cauberg van 12%. In Valkenburg hadden zich veel toeschouwers verzameld en mede door het enthousiaste publiek en het enorme doorzettingsvermogen van de mannen, beten ze zich door de pijn heen om de Cauberg te bedwingen. Ruim binnen de 4 minuten werd de Cauberg bedwongen en reden de Ouddorpse Sterretjes na een toch van krap 5 uur met een zeer voldaan gevoel over de finish.

De Amstel Gold Race zou geen Amstel Gold Race heten als er na afloop geen heerlijk koel Amstel-biertje voor de mannen gereed stond. Uiteraard smaakte deze voortreffelijk!