Ouddorpse surfschool geeft surfles aan mensen met beperking

Foto behorende bij Ouddorpse surfschool geeft surfles aan mensen met beperking
Foto behorende bij Ouddorpse surfschool geeft surfles aan mensen met beperking
Foto behorende bij Ouddorpse surfschool geeft surfles aan mensen met beperking

Iedereen kan leren surfen, ook mensen die speciale aandacht nodig hebben vanwege een beperking. Voor deze mensen is door Surfschool SurfKaravaan uit Ouddorp het project Surf Heroes opgezet. Het project is ontstaan nadat Matthijs van Heemst, zelf een fanatiek surfer, van zijn cliënten van stichting Zuidwester meermaals de vraag kreeg of ze met hem mee mochten gaan surfen. 

Surf Heroes is gericht op jongeren en volwassenen met ADHD, epilepsie, faalangst, autisme, een verstandelijke beperking of psychiatrische problemen. De enige vereiste is dat de cursist enthousiast is en een zwemdiploma heeft. Beschikt de cursist niet over een diploma, maar kan hij of zij zich wel in het water redden, dan is extra persoonlijke begeleiding een optie.

De pilot voor Surf Heroes werd reeds op zondag 28 juni 2015 gehouden. Maar liefst zeven vrijwilligers stonden die ochtend al vroeg op om zich voor ter bereiden op de rol van surfbuddy voor zes cursisten van stichting Zuidwester. Na afloop van deze sportieve, gezellige dag kreeg de hele groep een goodie bag vol herinneringen mee, met onder andere een surfkettinkje, een surfsticker en een folder. Kortom, een inspirerende dag voor zowel de cursisten, de surfschool als de vrijwilligers. Dit blijkt niet alleen uit het enthousiasme waarmee SurfKaravaan zelf op de pilot terugkijkt, maar ook uit de dankbetuiging van stichting Zuidwester aan iedereen die het project mogelijk heeft gemaakt.

Informatie over het project
Sinds 2013 laat Surfproject zien dat het ook voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking mogelijk is om te leren surfen. Surfen is immers gezond voor lichaam en geest. De zee, de golven, het samen sporten en de bijzondere aandacht van de instructeurs geeft de cursisten mentale rust en ontspanning, terwijl ze tegelijkertijd fysiek bezig zijn. Over de therapeutische waarde van surflessen kan deze link worden geraadpleegd.

De lessen bij Surf Heroes worden per groep of persoon aangepast. Omdat de mogelijkheden en risico's van het surfen voor elke cursist anders zijn, legt Surf Heroes sterk de nadruk op persoonlijke begeleiding.

Voor aanvullende informatie kunt u terecht op de website van SurfKaravaan, hun Facebook-pagina en de website van stichting Zuidwester.