Nu op de radio: Archipel Actueel

Pakistaanse minister van Onderwijs bezoekt Goeree-Overflakkee

Foto

Maandag 13 oktober 2014 bracht een delegatie uit Pakistan een bezoek aan Goeree-Overflakkee. Wethouder Frans Tollenaar (Onderwijs) ontving het gezelschap op het gemeentehuis en gaf in een presentatie informatie over de gemeentelijke invloed op het onderwijs in Nederland en op Goeree-Overflakkee in het bijzonder. De Pakistaanse delegatie bestond uit overheidsfunctionarissen van de Balochistan Province, afgevaardigden van Save the Children Pakistan en de programma-manager onderwijs van Save the Children in Nederland.

In het kader van een internationale uitwisseling verbleef de delegatie van 11 oktober tot donderdag 16 oktober in Nederland. Naast het gemeentehuis bezochten zij ook basisschool De Bosseschool en de RGO Prins Maurits. Verder stond voor die week een bezoek aan het Grafisch Lyceum in Rotterdam, STC Rotterdam (school voor transport en logistiek), het Albeda College in Rotterdam en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap op het programma.

Het gezelschap wilde vooral leren hoe zij een systeem kunnen opzetten om de schooluitval terug te dringen. In Pakistan is de schooluitval erg hoog. Ongeveer 50% heeft geen startkwalificatie door vroegtijdige schoolverlating. Daarnaast was men ook erg benieuwd hoe de gemeente Goeree-Overflakkee samenwerkt met het bedrijfsleven om jongeren aan een baan te helpen.

De Pakistaanse delegatie vertelde over wat Save the Children doet voor het onderwijs in Pakistan. Save the Children voert in samenwerking met lokale partners en de lokale overheid een grootschalig onderwijsprogramma uit in de provincie Balochistan (Pakistan). Het programma, Balochistan Education Programme (BEP), wordt gefinancierd door de Nederlandse ambassade in Islamabad en loopt eind november 2014 af. Het programma heeft reeds een aantal successen opgeleverd, zo zijn er bijvoorbeeld 1.100 leraren opgeleid en zijn er betere onderwijsfaciliteiten gerealiseerd. Maar ze zijn er nog lang niet. De uitdagingen zijn groot, maar de basis is gelegd.