Nu op de radio: Archipel bij nacht

Pas op voor de reuzenberenklauw

Foto

De reuzenberenklauw is op Goeree-Overflakkee weer volop aanwezig. De reuzenberenklauw is een grote plant van soms wel 3,5 meter hoog, met witte bloemschermen met een omvang tot 50 cm. Deze plant lijkt erg op de gewone berenklauw, ook wel fluitenkruid genoemd. Contact met het sap van de reus (als de plant bijvoorbeeld gemaaid/geknakt is) kan heftige irritatie en brandwonden geven.

Vaak wordt deze plant op gemeentegrond gemaaid, waar nou juist onze hondenvrienden lopen en spelen. Contact met het sap van de plant (als ie dus bijvoorbeeld gemaaid/geknakt is) kan heftige irritatie en brandwonden geven.
Als je weet dat je hond er in heeft liggen rollen en je bent nét te laat: zorg er dan in ieder geval voor dat je je hond uit de zon gaat houden: juist in combinatie met zonlicht geeft het die hevig irriterende en heftige brandwonden.

De tropisch aandoende plant heeft vooral op kinderen een aantrekkingskracht. De bladeren kunnen langer dan een meter worden. Je kunt je er prachtig onder verstoppen. Kinderen die onder de bladeren kruipen, komen soms met grote jeukende brandblaren thuis, zeker als ze in de zon hebben gelopen.

Wat moet u doen na contact met een berenklauw?

  • Was de huid direct af met water en zeep. Als er geen gelegenheid is om de huid af te spoelen bedek de huid dan meteen.
  • Na het afspoelen moet u de huid ook bedekken zodat er geen zonlicht op kan komen. Het is verstandig om een week uit de zon te blijven.
  • Wrijf het sap niet uit over de huid en raak het gezicht niet aan.
  • Ga naar de huisarts als er toch 'iets' te zien is, bijvoorbeeld rode uitslag.
  • Heeft u sap in de ogen gekregen? Dan moet u uw ogen direct uitspoelen met veel water en meteen daarna contact opnemen met de huisarts.
  • Ga direct naar de spoedeisende hulp (SEH) als u het sap in de mond heeft gekregen. Dit is zeer gevaarlijk.

Hoe te verwijderen?
De reuzenberenklauw in uw tuin moet u zeer voorzichtig weghalen. Het beste kunt u hiervoor een hoveniersbedrijf inschakelen. Mocht u de reuzenberenklauw toch zelf willen verwijderen, draag dan beschermende kleding (bijvoorbeeld een regenpak en rubber handschoenen) en een beschermende bril. Spoel de kleding daarna af met veel water. Voor de verwijdering van de reuzenberenklauw in gebieden waar kinderen spelen of veel wandelaars komen kunt u de gemeente bellen.