Nu op de radio: Archipel in de ochtend

Pinautomaat in kleine kernen behouden

Mede door de inzet van Vitale Kernen Goeree-Overflakkee (VKGO) gloort er hoop voor de inwoners van de kleine kernen op Goeree-Overflakkee. Hoewel de Achthuizense bevolking het al weer enig tijd zonder pinautomaat moet stellen, heeft de Rabobank haar beleid inmiddels bijgesteld.

"Het is niet meer de intentie van de Rabobank om het huidige aantal pinautomaten op Goeree-Overflakkee op korte termijn te verlagen," laat Rabobank-directeur P.A. Kieboom desgevraagd weten. De bank gaat zelfs nog een stapje verder, voor wat betreft het eventueel terugplaatsen van pinautomaten. "Bij zo'n overweging speelt wel de locatie, het gebruik -aantal transacties- en het dichtstbijzijnde alternatief een rol." VKGO is blij met deze uitspraak. Uit onderzoek blijkt dat een grote groep inwoners - vooral de ouderen - het belangrijk vindt om over contant geld te kunnen beschikken.

In 2013 al sprak VKGO haar verontrusting uit over het beleid van de lokale Rabobank om de pinautomaten uit de kleine kernen te verwijderen. Er zouden op het eiland uiteindelijk slechts vier Rabobank-automaten overblijven. VKGO trad vervolgens in contact met de Rabobank, de ANBO, en de Vereniging van Kleine Kernen Zuid-Holland om de leefbaarheid in de kleine kernen te bespreken. En het lijkt dat de Rabobank een beleidsmatige draai heeft gemaakt door in ieder geval in Stad aan 't Haringvliet een pinautomaat te plaatsen in het nieuw te bouwen woonzorgcomplex.

Een en ander vergroot de mogelijkheid om de weggehaalde pinautomaat in Achthuizen weer terug te plaatsen, zodra er een geschikte locatie wordt gevonden. "Naar de mening van de VKGO kan dit uitstekend in verenigingsgebouw 't Buurthuus. Het bestuur van 't Buurthuus heeft haar medewerking reeds toegezegd", aldus VKGO-raadslid Heintjes.