Politiehondenvereniging Sommelsdijk deelnemer internationale wedstrijd

Foto

Op 16 april 2016 doen vijf leden van de politiehondenvereniging Sommelsdijk mee met een grote wedstrijd in Lille in België met hun Mechelse herder. Vijftig honden uit Duitsland, Frankrijk, België en Nederland zullen hier samen met hun baasjes strijden om de eerste drie plekken.

De oefeningen tijdens deze zijn gebaseerd op de praktijk. Zo moet er bijvoorbeeld een donkere ruimte worden betreden met harde geluiden en op zoek gegaan worden naar een 'relschopper'. Een ander onderdeel kan zijn het beklimmen van een steile helling terwijl de honden worden natgespoten. Je kunt het zo gek niet bedenken of het kan een oefening zijn. Ook hindernissen zoals bruggen en tunnels kunnen onderdeel zijn van een oefening. Bij iedere oefening is het de bedoeling 'de dader' te pakken.

Omdat van tevoren niet bekend is welke oefeningen moeten worden doorstaan, oefenen de leden van de vereniging al drie maanden twee keer per week. Zo wordt onder andere een keet afgedekt met zeil, binnen zijn harde geluiden te horen en is het er aardedonker. In de keet bevindt zich een pakwerker, die moet worden gepakt door de hond. Daarnaast oefenen ze op allerlei manieren voor de wedstrijd. Het gaat hoofdzakelijk om de moed van de hond. Een hond moet durf tonen. Zeker niet onbelangrijk is de combinatie baas-hond, er moet een goede harmonie zijn tussen die twee. Een hond voelt het wanneer het vertrouwen bij de baas er niet is.

Het is de eerste keer dat de politiehondenvereniging Sommelsdijk meedoet aan een wedstrijd. Meedoen is al leuk, daarnaast is het fijn wat ervaring op te kunnen doen. Later in het jaar staan er nog een wedstrijd op het programma in Hardenberg. In december volgt een grote nachtwedstrijd in een bos in Friesland. Afhankelijk van de resultaten van de wedstrijd in Lille, zullen andere volgen. Na zaterdag weten we meer.

Door Hilbert van Bennekom