Praktijkonderwijs Prins Maurits zoekt vrijwilligers

In 2010 is CSG Prins Maurits een unieke samenwerking gestart met Wereldwinkel Goeree-Overflakkee. Leerlingen van het Praktijkonderwijs zitten niet meer in hun gewone leslokaal op school, maar runnen op maandag tot en met donderdag de wereldwinkel op D'n Diek in Middelharnis, onder leiding van hun docenten. Achter de winkel is een instructieruimte waar de groep les krijgt.

Om beurten staan de leerlingen in de winkel en moeten daar alle voorkomende werkzaamheden uitvoeren. Op deze manier komen de leerlingen op een praktische en aansprekende manier in contact met alle aspecten van het werken in een winkel. Ze leren dus niet alleen om te verkopen en de kassa te bedienen. Ook onderwerpen als productkennis, inkopen, etaleertechnieken en schoonmaken komen regelmatig aan bod.

Door deze unieke samenwerking is de Wereldwinkel in twee jaar tijd uitgegroeid tot een volwaardige cadeauwinkel met reguliere winkeltijden: doordeweeks staan de leerlingen in de winkel, in het weekend en tijdens schoolvakanties zijn de vrijwilligers weer aan zet. Beide partijen zijn heel tevreden met deze constructie. Producenten in derde wereldlanden krijgen hierdoor mogelijkheden geboden om een goed bestaan op te bouwen en ook onze eigen jeugd krijgt een kans op een leerzame en nuttige invulling van hun schooltijd. CSG Prins Maurits heeft onlangs voor dit bijzondere project de Wio-Award gewonnen, een Nationale prijs voor arbeidstoeleiding en -integratie.

Om onze samenwerking nog meer vorm te geven, gaat een aantal vrijwilligers op dinsdag-, woensdag- en donderdagmiddag groepjes leerlingen begeleiden bij hun winkelactiviteiten. In eerste instantie wordt hiervoor uit het huidige vrijwilligerbestand geput, maar het zou goed kunnen dat er in de nabije toekomst extra mensen voor nodig zijn.

De Wereldwinkel is daarom op zoek naar vrijwilligers die het verkoopteam willen versterken. Van de vrijwilligers wordt verwacht dat zij - na een inwerkperiode - zelfstandig in de winkel kunnen werken en dat zij zich verdiepen in het fairtrade concept en in de achtergrond van de producten die in de winkel worden verkocht. Als vrijwilliger werkt u ongeveer twee dagdelen per maand op vrijdag of op zaterdag in de winkel. Verder vraagt de organisatie regelmatig aan de medewerkers om andere taken op zich te nemen, zoals het organiseren van voorlichtings- en verkoopbijeenkomsten, inkoop van producten, inrichting van de winkel en administratieve werkzaamheden.

Als u in aanmerking wilt komen voor de leerlingenbegeleiding, heeft u bovendien didactische vaardigheden nodig om de leerlingen op een positieve en constructieve manier te begeleiden. Om de leerlingen de benodigde structuur te bieden, is het belangrijk dat de leerlingbegeleiders wekelijks op een vaste middag aanwezig kunnen zijn. In de schoolvakanties zijn de leerlingen vrij en wordt de winkel geheel gerund door vrijwilligers van de Wereldwinkel. Indien gewenst, worden de leerlingbegeleiders ook in het vrijwilligersrooster opgenomen.

Heeft u zin om ons team te versterken? Neem dan via de winkel (0187-470871) contact op met Nelleke de Wit.

Fairtrade
De Wereldwinkel is dé fairtrade cadeauwinkel van Nederland. Met de verkoop van fairtrade producten investeert de Wereldwinkel in een leefbare wereld voor iedereen. Elk product uit het assortiment is met zorg en volgens fairtrade criteria geproduceerd en ingekocht. Ondernemers in ontwikkelingslanden krijgen op deze manier toegang tot de Europese markt en daarmee de kans een beter bestaan op te bouwen. De 12.500 vrijwilligers in 375 Wereldwinkels maken hiermee duidelijk dat het in de wereld ook anders kan. Dat armoede wél bestreden kan worden. Koopt u een cadeau in één van deze winkels, dan draagt u daaraan bij.

De Wereldwinkel aan het Zandpad 134 is geopend op maandag van 10:00 tot 12:00 uur, dinsdag t/m zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur en vrijdagavond van 17:00 tot 21:00 uur.