Prijs voor zichtbaar maken geschiedenis Goeree
Meer dan 70 geïnteresseerden verzamelden zich zaterdag 7 april 2012 in de duinen van Goeree voor de uitreiking van de Gouden Betonmolen. De Stichting WO2 Goeree-Overflakkee is dit jaar de winnaar van de wisselbokaal. Zij krijgt de prijs voor het bunkerproject bij De Punt van Goeree. Vrijwilligers van de stichting hebben hier in 2011 vier grote Duitse bunkers en een aantal kleine bouwwerkjes onder het zand vandaan geschept.
Dat er nog wat onder het zand moest liggen was voor de amateurhistorici duidelijk maar waar was soms even zoeken. Het complex dat in 1943 als onderdeel van de Atlantikwall werd gebouwd, is snel na de oorlog sterk verzand. Bijna zeventig jaar later zag het beton weer daglicht, door een samenwerking tussen de eigenaar van de grond de gemeente Goedereede, Groenservice Zuid- Holland, Staatsbosbeheer en de Stichting WO2 Goeree-Overflakkee. De geschiedenis lijkt er te hebben stilgestaan. Strakke groengele camouflageverf en Duitse teksten in een schuttersputje zijn de stille getuigen van een beladen verleden.
Cultuur en Natuur
Het sterk overwoekerde natuurgebied is weer deels toegankelijk gemaakt en wordt binnenkort voor het publiek opengesteld. In de winter bewonen vleermuizen de bunkers, de rest van het jaar kunnen bezoekers, onder leiding van een gids, een kijkje nemen in de betonnen kolossen met muren tot twee meter dik. Informatieborden langs de route vertellen het verhaal van Widerstandsnest 220, zoals het gebied in oorlogstijd heette.
Atlantikwall op Goeree
Het complex bij De Punt verdedigde in de oorlog met twee anti-tank kanonnen het gehele zuidelijke puntje van het toenmalige eiland. Na de watersnoodramp van 1953 werden bijna alle bunkers langs de kustlijn gesloopt. Enkele complexen die in het binnenland liggen werden gespaard. Het complex op De Punt is in Nederland vanwege zijn opbouw uniek in zijn soort.
De prijs
De Gouden Betonmolen is een wisseltrofee voor de meest originele, opvallende, innoverende of vooruitstrevende organisatie of persoon op het gebied van het behoud van verdedigingswerken. Leden van het online discussieplatform Fortificatieforum.nl kiezen elk jaar uit een aantal genomineerden een winnaar. De prijs is in voorgaande jaren gewonnen door de Stichting Bunkerbehoud voor de restauratie van een Duitse observatiebunker in Vlissingen, de Stichting WN2000 die in de duinen van IJmuiden een bunkermuseum beheert en Leo den Dulk, omgevingsmanager van de gemeente Den Haag die een Nederlandse bunker aan de Scheveningse boulevard van de sloophamer redde.
Tip de redactie
Heb je nieuws voor ons? Of het nu gaat om een leuk verhaal, een opmerkelijk bericht, iets dat speelt in de buurt of als je politie of andere hulpdiensten ergens ziet: laat het ons weten! Mail naar redactie@omroeparchipel.nl, bel naar 0187-682630 of stuur een WhatsAppje naar 0187-609512.
Donderdag 12 april 2012