Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Proef lesprogramma Meneer de Pauw

Foto

Op maandagmiddag 3 oktober 2011 bezocht CBS De Bron uit Oude-Tonge met de combinatiegroep 1/2 en groep 3 de kinderboerderij aan de Eisenhowerlaan in Oude-Tonge. De aanleiding voor dit bezoek was natuurlijk Dierendag. De Stichting Kinderboerderij Oude-Tonge greep meteen de kans om de aangeschafte leskist 'Meneer de Pauw' uit te proberen.

De leskist 'Meneer de Pauw' heeft als doel kinderen vertrouwd te maken met boerderijdieren. Dit gebeurt d.m.v. diverse opdrachten op de kinderboerderij waarbij de kinderen hun zintuigen moeten gebruiken. De opdrachten zijn erg leuk en de kinderen leren meer over de uiterlijke kenmerken van de dieren, wat ze eten, hoe ze zich (voort)bewegen e.d. Ook is er een stukje voorbereiding op school voorafgaand aan het bezoek en de school krijgt na het bezoek de leskist een aantal dagen mee zodat ze er nog verder mee aan de slag kunnen.

De kinderen gingen in kleine groepjes onder begeleiding van een ouder of leerkracht aan de slag met de materialen uit de kist. Per groep was een bezoek gepland van ongeveer één uur. Dit was eigenlijk te kort om alle opdrachten uit te kunnen voeren. Het ging er echter om dat de kinderen op een leuke manier bezig waren en tegelijkertijd iets leerden over de dieren.

Het bezoek van CBS De Bron was een goed moment om de leskist in de praktijk uit te testen. De Stichting Kinderboerderij Oude-Tonge wil dit lesprogramma, tegen een geringe vergoeding, in de toekomst gaan aanbieden aan alle basisscholen van Goeree-Overflakkee. Het enige struikelblok is dat er nog gezocht wordt naar een vrijwilliger die deze bezoekjes op de kinderboerderij kan begeleiden. Te denken valt aan één school (met een aantal groepen) per week met het bezoek op de maandag of dinsdag. Als u interesse heeft om de schoolbezoekjes te begeleiden of als u nog vragen heeft, dan kunt u contact opnemen met Sylvia van der Veer email stkinderboerderijoudetonge@gmail.com

Indien er een vrijwilliger wordt gevonden, kan in de komende wintermaanden onderzocht worden welke basisscholen willen deelnemen aan dit lesprogramma en hoe dit in de praktijk gaat gebeuren. De Stichting hoopt dan in april 2012 te kunnen starten.

De leerkrachten en de ouders vonden het een leuk initiatief van de Stichting en hopen dan ook dat het programma van de grond zal komen.