Luister radio: Archipel in de ochtend of kijk live TV

Proef met terugbrengen zeegras Grevelingenmeer

Foto

Als verantwoordelijke voor de waterkwaliteit, heeft Rijkswaterstaat begin april 2014 in het Grevelingenmeer zaad ingeharkt waaruit zeegras kan groeien. Zeegras komt van oudsher voor in het gebied. Met het zaaien van zeegras draagt Rijkswaterstaat bij aan verbetering van de leefomgeving van diverse dieren en een veerkrachtiger natuur.

Na de aanleg van de Brouwersdam in 1971 werd het Grevelingenmeer afgesloten van de Noordzee. Het zeegras kon zich goed aanpassen aan het brakke water. Nadat er in 1978 een zeesluis kwam in de Brouwersdam en het water ineens erg zout werd, verdween het zeegras helemaal uit het Grevelingenmeer. Inmiddels is het zoutgehalte weer verlaagd en is de conditie van het water heel geschikt voor zeegras. Het zaad dat Rijkswaterstaat gebruikt is afkomstig uit de Duitse Waddenzee.

Verblijf- en schuilplaats
Het zeegras is gezaaid in een ondiep gedeelte voor de Slikken van Flakkee waar geen recreatievaart of visserij is. Het zeegras zorgt voor een verrijking van het leven in het Grevelingenmeer omdat het een verblijf- en schuilplaats is ondermeer voor vissen en vogels.

Het moment van uitzaaien was afhankelijk van het weer, er mag niet teveel golfslag zijn. Nadat een eerdere poging enkele weken geleden was mislukt, waren de omstandigheden nu gunstig. In de zomers en najaar van 2014 en 2015 wordt gekeken of het zeegras aanslaat. Afhankelijk van de resultaten, wordt het experiment in 2016 in het Veersemeer herhaald.

Tip de redactie
Heb je nieuws voor ons? Of het nu gaat om een leuk verhaal, een opmerkelijk bericht, iets dat speelt in de buurt of als je politie of andere hulpdiensten ergens ziet: laat het ons weten! Mail naar redactie@omroeparchipel.nl, bel naar 0187-682630 of stuur een WhatsAppje naar 0187-609512.