QR-codes doen omgeving meer leven

Foto
Tien nieuwe codes toegevoegd op Goeree-Overflakkee

Aan het netwerk van QR-codes op Goeree-Overflakkee zijn tien nieuwe toegevoegd. Daarmee zijn er nu ongeveer dertig bijzondere locaties met een QR-code op het eiland. Het project, een onderdeel van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee, is een initiatief van Stichting Podium Goeree-Overflakkee en is uitgevoerd in samenwerking met de VVV Goeree-Overflakkee.

In 2013 kwamen de eerste paaltjes in het landschap. Via de QR-codes kom je met je smartphone op de website www.erfgoedlijngo.nl. Die is uiteraard ook na afloop van de fiets- of wandeltocht thuis te raadplegen.

"Het idee ontstond toen het fietsroutenetwerk vorm kreeg en er ook perspectief was op het realiseren van een wandelroutenetwerk", zegt Jan Trompper, bestuurslid van Stichting Podium. "Twee fijnmazige netwerken op het eiland, die perfect te combineren zijn met de duizend en één verhalen van het eiland. Het zijn verhalen die veelal gesneden koek zijn voor kenners, maar voor veel anderen niet. Via de QR-codes maken we die verhalen toegankelijk voor passanten. Ze kunnen zien en lezen hoe het er ter plekke vroeger uitzag of wat er is gebeurd."

In Battenoord vind je bijvoorbeeld niets terug van de watersnoodramp, maar dankzij de QR-code krijg je foto's van toen te zien. Hetzelfde geldt voor nog een aantal locaties die herinneren aan de watersnoodramp, maar bijvoorbeeld ook voor de veerdienst Den Bommel-Numansdorp en Panks dijkje tussen Dirksland en Sommelsdijk, een oude zeedijk.

Trompper: "Het is een mooi systeem dat we met z'n allen kunnen vullen met verhalen, foto's en ook filmfragmenten. Op die manier maken we het landschap interessanter voor de wandelaar of fietser die met een belangstellend oog naar de omgeving kijkt. Het is ook mogelijk een route te maken langs bijvoorbeeld kunstwerken, veerdiensten of herinneringen aan de watersnoodramp."