Nu op de radio: Archipel bij nacht

Reddingsbrigade geeft schaatsers tips voor winterveiligheid

Foto

Geniet samen (coronaproof) van het natuurijs, maar: denk ook na over de risico's en bereid je goed voor. Weet wat je moet doen als je zelf door het ijs bent gezakt. Weet wat je moet doen als een ander door het ijs is gezakt en niet meer uit het koude water kan komen. Koud water heeft een groot effect op het lichaam; door het ijs zakken kan acuut een levensgevaarlijke situatie veroorzaken. Reddingsbrigade Nederland geeft advies en tips om veilig te schaatsen.

Reddingsbrigade Nederland raadt af om zo snel mogelijk te willen schaatsen op bevroren open water. Bij voorkeur wordt eerst geschaatst op de lokale natuurijsbaan, een ondergespoten stuk weiland of een ondiepe sloot. Georganiseerde toertochten zijn in deze coronacrisistijd niet toegestaan. Daarom vindt er op veel locaties geen deskundige controle plaats op de kwaliteit van het ijs en ontbreken waarschuwingen voor zwakke plekken, wakken en bijten. Hierdoor neemt het risico toe om in het ijskoude water te belanden.

Koudeshock
Bij een persoon die in koud water terechtkomt, bijvoorbeeld omdat hij door het ijs is gezakt, kan als heftige reactie een 'cold shock response' ofwel koudeshock optreden. Kenmerken van een koudeshock zijn: verhoogde hartslag, ongecontroleerde en versnelde ademhaling, onvermogen om de adem in te houden, desoriëntatie, paniek. Deze reactie bemoeilijkt het om zelfstandig uit een wak te komen en veilig de kant te bereiken.

Tips om veilig te schaatsen
Schaatsers op natuurijs moeten zich bewust zijn van de risico's, zich goed hebben voorbereid en te allen tijde proberen te voorkomen dat ze in een noodsituatie belanden en daardoor hulp nodig hebben of zelfs gered moeten worden. Reddingsbrigade Nederland geeft tips om problemen te voorkomen of te beperken. Lees verder op de website van Reddingsbrigade Nederland.