Nu op de radio: Songs & Stories

Ruitersport op Goeree-Overflakkee

De ruitersport is een sport die duidelijk in de lift zit. Steeds meer mensen zijn deze sport gaan beoefenen en wat is er nu mooier dan lekker met je eigen paard buiten in de vrije natuur rond te kunnen rijden. Staatsbosbeheer wordt daardoor de afgelopen jaren steeds meer geconfronteerd met ruiters die, strikt genomen, ongeoorloofd gebruik maken van gebieden die door deze organisatie op Goeree-Overflakkee, maar ook elders worden beheerd.

Het gaat dan vaak om landschapselementen met een oppervlakte tussen de 5 en 25 hectare. Je kunt dit soort objecten overal vinden op Goeree-Overflakkee.

De landschapselementen zijn heel belangrijk voor recreanten. Dat betekent dat er veel mensen zijn die hun vrije uurtjes daar doorbrengen. Dit gebeurt op de fiets of wandelend, al of niet met de hond. Fietsers en wandelaars maken gebruik van paden, die speciaal voor deze categorieën gebruikers zijn aangelegd en worden onderhouden.

Voor ruiters zijn er op dit moment nog geen ruiterpaden. Het ongeoorloofd rijden van ruiters door gebieden van Staatsbosbeheer leidt tot schade aan wandel- en fietspaden en tot gevaarlijke situaties op het moment dat je elkaar tegenkomt in het bos. Het is om die redenen dat Staatsbosbeheer bij de vervanging van de bebording nu expliciet op de borden heeft gezet dat de gebieden niet toegankelijk zijn voor ruiters. Feitelijk verandert er daardoor niets aan de toegangsregels, omdat de gebieden van Staatsbosbeheer nooit toegankelijk zijn geweest voor ruiters. Van openstelling voor deze gebruikersgroep is pas sprake als uit de bebording blijkt dat er ruiterpaden zijn. Om te komen tot een voor ruiters gunstiger situatie zijn initiatieven van uit de streek heel gewenst. De eerste stappen in die richting zijn de afgelopen jaren gezet.

In samenwerking met het ISGO, waterschap Hollandse Delta, gemeente Middelharnis en Manege Oostmoer is de afgelopen jaren een ruiter- en menroute ontwikkeld in de omgeving van de genoemde manege. Deze route heet ruiter- en menroute Watergat-De Vliegers. Het gedeelte Watergat is al in gebruik genomen.De deelname van een aantal agrariërs in het gebied mag je gerust heel coöperatief noemen. Zij stellen een rand langs hun akker beschikbaar voor de ruiters. Voor het beschikbaar stellen van de grond en het onderhoud van het pad ontvangen ze een vergoeding.

Een belangrijk deel van de route ligt dus in het Staatsbosbeheer-object De Vliegers bij Middelharnis. Ook hier is het gelukt een tracé voor ruiters en aanspanningen te bedenken, dat nauwelijks overlast voor andere gebruikers van dit landschapselement oplevert. Dit gedeelte wordt komend voorjaar geopend.

Een verdere uitbouw van het ruiterroutenetwerk behoort tot de mogelijkheden. De kerngroep Ruiterroutes van de Gebiedsgerichte Aanpak Goeree-Overflakkee heeft nu ervaring, die op andere plaatsen kan worden ingezet. Staatsbosbeheer zal daarbij, waar dat mogelijk is, haar steentje bijdragen. Samenwerking is heel belangrijk. Het ruiterpad is daardoor beter te financieren, hoeft niet op te houden bij de grens van het  Staatsbosbeheer- gebied en kan aansluiten op rustige polderwegen. Met deze uitgangspunten in het hoofd moet het mogelijk zijn de komende jaren meer mogelijkheden voor ruiters op Goeree-Overflakkkee te creëren.

De kerngroep Ruiterroutes van het ISGO, waarin Staatsbosbeheer participeert, nodigt georganiseerde ruiters uit om mee te denken bij de ontwikkeling van die ruiterroutes.

Dit persbericht is een reactie op de ingezonden brief: Verboden te betreden met paarden die onlangs op de Website Flakkeenieuws en in het Eilandennieuws is geplaatst.