Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Sportvisserij Goeree-Overflakkee ‘timmert aan de weg'

Foto

In de zestiger jaren werden de eerste visverenigingen op het eiland Goeree-Overflakkee opgericht. In Middelharnis werd Hengelsportvereniging de Krammer opgericht, in Melissant startte HSV de Viscromte en in Stellendam werd Hengelsportvereniging Stellendam geboren.

‘Vroeger werd er voornamelijk op zee gevist, maar de focus werd al snel verlegd naar het binnenwater. Men begon steeds meer op witvis te vissen,' aldus Mario Nagtegaal, secretaris van Sportvisserij Goeree-Overflakkee. ‘De drie verenigingen begonnen in de loop der tijd steeds meer samen te werken en dit resulteerde in 1994 in een eilandelijk samenwerkingsverband: Vis Beheereenheid Goeree-Overflakkee (VBGO). Sinds 2007 hebben de drie hengelsportverenigingen haar krachten gebundeld en er werd één eilandelijke hengelsportvereniging opgericht: Sportvisserij Goeree-Overflakkee (SGO). De samenvoeging was noodzakelijk, omdat de overheidinstanties graag een centraal aanspreekpunt wilden. Ook was er weinig animo om de bestuursfuncties bij de diverse verenigingen te bekleden.'

Sportvisserij Goeree-Overflakkee zoekt bestuursleden
De vereniging telt thans ruim 1600 leden, hiervan zijn circa 200 leden actief in wedstrijd- of recreatieverband in de afdelingen Goedereede, Dirksland, Middelharnis en Oostflakkee. SGO is aangesloten bij de Federatie van hengelsportverenigingen Zuidwest Nederland en bij Sportvisserij Nederland. De vereniging organiseert een scala aan activiteiten en wedstrijden. Zo organiseert zij onder meer het Flakkees Open Kampioenschap, een internationale wedstrijd met ruim 160 deelnemers. De wedstrijd wordt gehouden aan het Zuiderdiep. In 2009 vindt alweer de 18e editie plaats. Ook wordt er competitie gevist in diverse afdelingen. De vereniging hecht veel waarde aan haar jeugdleden. Er worden voor de jonge vissers zo'n tien wedstrijden per jaar georganiseerd in de vier gemeenten. Aan het einde van het seizoen is er als afsluiting een feestavond. Hiernaast organiseert Sportvisserij Goeree-Overflakkee velerlei activiteiten, zoals bootvissen, roofvissen, ‘funvissen' en een 24-uurs karper koppelwedstrijd. Om al deze activiteiten te kunnen blijven coördineren en organiseren is de vereniging naarstig op zoek naar bestuurs- en commissieleden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het secretariaat, tel.: 0187-603568, of via e-mail: mario.nagtegaal@chello.nl. Kijk ook eens op de website van Sportvisserij Goeree-Overflakkee: www.sportvisserijgo.nl.

Tekst: Emiel Vijfhuizen, eerder verschenen in 'Groot Goeree-Overflakkee'.