Stolpersteine gestolen in Middelharnis

Foto

Op 12 april 2014 werden de eerste 15 Stolpersteine op Goeree-Overflakkee gelegd. Op maandag 16 februari 2015 werden maar liefst 21 stenen toegevoegd: vijf in Sommelsdijk, tien in Middelharnis en zes in Oude-Tonge. Twee stenen mochten er nog geen maand liggen, ze werden in de nacht van maandag 2 op dinsdag 3 maart 2015 uit de straat gestolen ter hoogte van de Kruidvat op de Westdijk in Middelharnis.

Stolpersteine worden in trottoirs gemetseld ter nagedachtenis aan de Joden die hier woonden en in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in vernietigingskampen. De kleine keien met bronskleurig metalen plaatje worden aangebracht in het trottoir voor het huis waar het slachtoffer het laatst woonde. In dit plaatje zijn naam en geboortedatum van het slachtoffer gegraveerd, evenals datum en locatie waar hij of zij vermoord is.

De Stolpersteine zijn bedacht door de Duitse kunstenaar Gunter Demrig. Tal van lokale comités in 17 landen zorgen er al vele jaren voor dat zijn steentjes op de juiste plek terechtkomen. Er liggen al duizenden van deze steentjes in Europa.

Op de Westdijk worden zo spoedig mogelijk twee nieuwe Stolpersteinen geplaats, het is nog niet bekend wanneer de twee nieuwe stenen geleverd kunnen worden.