Tips om inbrekers buiten de deur te houden

Foto

Vooral in de zomermaanden en tijdens vakanties zijn woningen een geliefd doelwit voor inbrekers. Zelfs als je thuis bent, kunnen inbrekers hun slag slaan zonder dat je daar iets van merkt. Bijvoorbeeld als je in je tuin geniet van het mooie weer, met alle ramen open. Of een dief sluipt, terwijl je slaapt, de slaapkamer binnen via een openstaande balkondeur.

De politie Rotterdam-Rijnmond houdt tijdens zomermaanden extra toezicht en surveilleert extra op straat. Zelf kun je ook wat doen om het inbrekers lastig te maken. Hieronder een aantal do's en dont's waar je op kunt letten:

Don'ts
* Vroeger controleerden inbrekers de papieren brievenbus om te kijken of iemand op vakantie was. Nu worden digitale brievenbussen bekeken. Vermeld dus geen herleidbare adres- of vakantiegegevens op media zoals Hyves,  Twitter en MySpace. Scherm persoonlijke berichten af voor potentiële inbrekers.
* Let op dat - gezien vanaf de straat - waardevolle spullen zoals flatscreen, laptop, camera, sieraden niet in het zicht staan.
* Hang geen briefjes op de deur dat je (even) weg bent. Spreek op het  antwoordapparaat nooit in hoe lang je weg bent. Kies een neutrale boodschap, zoals: "Ik ben op dit moment niet te bereiken, maar spreek iets in."
* Houd sleutels bij je. Haal ze uit je je jas als je die aan de kapstok of over een stoel hangt. Laat ook geen sleutels aan de binnenzijde van het slot zitten. Doe geen labels met naam en adres aan uw sleutelbos. En leg ze ook niet op een ‘geheime' plaats zoals onder de mat, in de bloembak etcetera.

Do's:
* Laat niet zien dat je weg bent, doe net alsof de woning nog ‘bewoond' is:
- Laat bijvoorbeeld speelgoed van de kinderen achter in de tuin
- Vraag de buurman om zijn auto af en toe op jouw oprit te parkeren of het gras te maaien.
- Sluit geen overgordijnen en haal geen planten voor de ramen weg.
- Schakel eventueel een tijdschakelaar in voor de lampen
- Laat de brievenbus regelmatig legen en leg de post op een plek die niet van buitenaf te zien is.
* Vertel de buren dat je op vakantie bent en vraag hen om een extra oogje in het zeil te houden.
* Zet ladders en vuilcontainers weg. Dit zijn handige hulpstukken voor de inbreker om ergens op te klimmen.
* Overweeg het aanbrengen van een lamp met een sensor bij de voordeur of in de tuin. Dieven staan niet graag in het licht.  
* Doe de deur op het nachtslot ook al bent u maar even weg. Doe de voor- en achterdeur op het nachtslot voordat u gaat slapen. Controleer de deuren op anti-inbraaksloten en secu-strip.
* Sluit ramen (ook het wc-raam) en deuren goed af.
* Gebruik registratiekaarten van de politie om de waardevolle voorwerpen te registreren.

Mocht je toch het slachtoffer worden van een woninginbraak, doe dan aangifte bij de politie. Niet alleen om de pakkans van de daders te vergroten, maar ook voor extra aandacht tijdens surveillances van de politie in uw buurt. Voor meer inbraakpreventietips, kijk op www.politiekeurmerk.nl.