Tweede RGO-uitwisseling met Franse school zeer geslaagd

Foto
Van tongbrekende 'sch'-klank en tractorrijden tot kennismaking met steden, musea én de frikandel speciaal

In de week voor de meivakantie in 2015 is er veel Engels en Frans gesproken op het eiland. De RGO in Middelharnis had een week lang leerlingen van een Franse school op bezoek. De leerlingen logeerden bij gastgezinnen en gastleerlingen en maakten kennis met Nederlandse gewoonten, het naar school gaan in ons land, de kunst en cultuur en natuurlijk met de dorpen op het eiland. Ook bezochten ze de steden Rotterdam en Den Haag. De docenten hadden een interessant, leerzaam en vooral erg leuk programma. De voertaal was Engels.

Wereldburgers
Op de RGO Middelharnis staan internationaliseringsprojecten hoog op de onderwijsagenda. De school wil dat leerlingen van alle niveaus en leerjaren kennismaken met andere culturen en optie manier van elkaar leren. De RGO wil op die manier de leerlingen opleiden tot 'wereldburgers'. Een van de grotere activiteiten binnen 'Internationalisering' is de uitwisseling met een buitenlandse VO-school. Dit jaar voor de tweede keer met leerlingen en docenten van het Lycée Augustin Fresnel.

IJs snel gebroken
Hoewel het natuurlijk spannend is of de Nederlandse leerlingen 'matchen' met de Franse, bleek na de eerste activiteit, het speeddaten, dat het ijs al snel gebroken was. De leerlingen kletsten volop met elkaar in het Engels en leerden elkaar zo al een klein beetje kennen. De volgende dag was 'Family Day'. Heel veel gezinnen hadden met elkaar afgesproken op het strand. Aan het einde van de middag kwamen alle gastouders, gastleerlingen en gasten met homemade gerechten naar de RGO om daar de eerste ervaringen uit te wisselen en lekker met elkaar te eten. Het enthousiasme van de gastouders was buitengewoon. Er werden zelfs spontaan feestjes georganiseerd bij de mensen thuis.

Lessen, workshops en excursies
In de rest van de week hebben veel RGO-docenten met veel enthousiasme lessen en workshops gegeven: Nederlands, geschiedenis, sport, proefjes waarbij je zintuigen misleid werden en bij beeldende vorming werden hilarische sideway scenes bedacht, uitgevoerd en gefilmd. In het leuke en diverse werkprogramma waren twee excursiedagen opgenomen. Dinsdags ging de hele groep naar Rotterdam met een interessante rondwandeling, een photo treasure hunt, en een boottocht door de havens. Op woensdag stond Den Haag op het programma met ondermeer een indrukwekkend bezoek aan het Humanity House en de Space Expo.
Op donderdag was er een Quiz Night op de school, werden de gemaakte sideway scenes filmpjes bekeken en maakte 'RGO-huis DJ' Tim Visbeen er als afsluiting een mooi slotfeest van. Nadat de groep op vrijdag nog een QR Quest door Middelharnis en Sommelsdijk maakte werden de Franse gasten uitgezwaaid. Met de uitspraken 'It was too short', 'Dutch People are so very, very nice' en 'It was more than awesome' gaven De Franse leerlingen aan hoe geweldig ze deze kennismaking met de RGO en met Nederland vonden.

Stroopwafels, frikandellen en tractorrijden
Het meedraaien in de Nederlandse gastgezinnen werd als erg leuk en leerzaam ervaren. Twee Franse meisjes die in Bruinisse logeerden, hebben zelfs een snelcursus tractorrijden gehad. Dat vonden ze hilarisch. Als het gaat om ons Nederlandse eten vonden ze met net name de stroopwafels, de frikandel speciaal en de Indonesische rijsttafel echt heerlijk. Maar hagelslag op de boterham werd absoluut niet geprobeerd en appelmoes eet je volgens een Franse leerling écht niet bij je aardappels. Ook in de dagelijks begroeting van de medeleerlingen bleek een stukje cultuurverschil te zitten; Franse leerlingen zijn gewend elkaar iedere(!) ochtend met een (lucht) zoen te begroeten. Beide groepen leerlingen spraken voornamelijk met elkaar in het Engels, maar uiteraard gingen de Franse gasten na een week met de kennis van wat Nederlandse klanken (de 'sch' en de 'g'), woorden en zinnetjes naar huis en het oefenen hiervan leverde hilarische momenten op.

C'était magnifique
Mevrouw Rufi, een van de organiserende docenten, vat samen hoe de sfeer in deze internationaliseringsweek was: "Het is mooi hoe je de leerlingen in een week ziet groeien en genieten. We hadden een geweldige groep leerlingen uit H3 en A4 die samen met de Fransen overal vol energie en enthousiasme in doken en er echt met elkaar een onvergetelijke week van hebben gemaakt. C'était magnifique!"
In juni 2015 brengen de RGO-ers een week lang een tegenbezoek aan de Franse school en hun gastgezinnen.