Nu op de radio: Archipel in de ochtend

Vastgelopen jacht en zoekactie voor KNRM station Ouddorp

logoknrmZaterdag 16 oktober 2010 om 10:54 uur werd de bemanning van de Griend van KNRM station Ouddorp door het Kustwacht Centrum gealarmeerd voor een vaartuig aan de grond op het Grevelingenmeer. Met de reddingboot Griend werd uitgevaren en bij de boei GB 9 ter hoogte van het eilandje Stampersplaat werd het kajuitjacht OoJee van 11,0 meter lengte en met twee personen aan boord, aangetroffen. Er werd een sleepverbinding gemaakt en het jacht werd losgetrokken waarna de reddingboot terug keerde naar station.

Zaterdag 16 oktober 2010 om 15:55 uur werd de bemanning van de Baron van Lynden door het Kustwacht Centrum gealarmeerd voor een surfuitrusting verloren/gevonden. Er werd contact opgenomen met het Kustwacht Centrum. Het bleek te gaan om een kitezeil wat op 1 mijl uit de kust van Renesse dreef ter hoogte van strandpaviljoen Blaze Bloesa. Met de reddingboot Baron van Lynden werd ter plaatse gegaan. Het KHV (Kust Hulpverlening Voertuig) is over het strand van Renesse gereden om bij de diverse strandpaviljoens na te vragen of er kitesurfers vermist waren. Voor deze actie zijn ook de politie, ambulance en brandweer uitgerukt. Zij stonden te wachten bij strandpaviljoen Blaza Bloesa. Door de reddingboot is het kitezeil uit het water gehaald, maar nog steeds was er niets bekend van een eigenaar/kitesurfer. Na overleg met het Kustwacht Centrum en de Kustwachtpost Ouddorp werd begonnen met zoekslagen vanaf de vuurtoren van Schouwen richting meetpaal BG8. Door het Kustwacht Centrum werd besloten om een helikopter, die bezig was met een oefening voor de kust van Terheijde, in te zetten om mee te helpen zoeken. Op het moment dat deze helikopter wilde vertrekken richting Renesse kwam via de Kustwachtpost Ouddorp de melding dat de kitesurfer veilig op het strand stond bij strandpaviljoen De Kous bij Ouddorp. De hulpverleners werden door het Kustwacht Centrum bedankt voor hun inzet waarna de Baron van Lynden en de KHV richting kitesurfer gingen. Er werd tegen hem verteld om in het vervolg direct melding te maken van verloren materiaal op zee om een grote zoekactie te voorkomen. Hij werd wel gelijk donateur van de KNRM.

Opmerking:  Voor de KNRM en andere hulpdiensten zou het erg makkelijk zijn als elke surfer en kitesurfer een telefoonnummer op het materiaal zou zetten zodat in geval van nood de eigenaar snel opgespoord kan worden. Geef bij vermissing ook altijd bericht aan de Kustwachtpost Ouddorp via 0187-681266.