Veilig Omgaan Met Opvallend Landbouwverkeer

logo_goeree-overflakkeeOp vrijdag 16 oktober 2015 gaan leerlingen van basisscholen uit Oude-Tonge, Achthuizen en Ooltgensplaat aan de slag met het lesproject ‘Veilig Omgaan Met Opvallend Landbouwverkeer'. In de Kloosterstraat in Achthuizen klinkt om 8:45 uur het startschot voor dit verkeersveiligheidsproject.

Ruim 125 leerlingen van groep 7 en 8 krijgen voorlichting over hoe zij zich het beste kunnen gedragen rondom grote opvallende voertuigen die zij op de weg kunnen tegenkomen. Met een scala aan grote, imposante landbouwvoertuigen kunnen de kinderen zien hoe ‘groot en klein' landbouwverkeer goed samen kunnen gaan. Goeree-Overflakkee heeft veel te maken met grote voertuigen in combinatie met kinderen die op de fiets naar school gaan.

VOMOL: 2 doelgroepen
De basisschoolleerlingen krijgen voorlichting rondom opvallend landbouwverkeer van leerlingen van de agrarische mbo-opleiding van onder andere het Prinsentuin College. Onder begeleiding van een VOMOL-docent laten de jonge chauffeurs van deze voertuigen de leerlingen ervaren waarom zij afstand moeten houden van deze grote voertuigen en wat een chauffeur van zo'n groot voertuig wel en niet kan zien. Een VOMOL-docent sluit het geheel af met een evaluatieles. Met deze aanpak worden twee groepen jonge verkeersdeelnemers bereikt: kinderen die leren om alleen het verkeer in te gaan en beginnende bestuurders van grote landbouwvoertuigen.

Samenwerking
De gemeente Goeree-Overflakkee werkt samen met het Waterschap Hollandse Delta, de politie, Arriva, Rijkswaterstaat en de Provincie Zuid-Holland aan verkeersveiligheid in de Regionale Projectgroep Verkeersveiligheid Goeree-Overflakkee (RPV). Loonbedrijven uit de regio stellen voertuigen beschikbaar. Daarmee wordt ook de loonwerksector betrokken bij het project. Het lesprogramma VOMOL is ontwikkeld door Emiel Burgers, docent AOC Doetinchem, in nauwe samenwerking met het ROV Gelderland.