Verbetering wateraanvoer Middelharnis

Foto

Donderdag 15 september 2016 is waterschap Hollandse Delta begonnen met het maken van een verbinding tussen twee peilgebieden. De waterstand in deze gebieden verschilt 60 centimeter. Hollandse Delta verbindt de twee sloten in Middelharnis met elkaar via een gestuurde boring op de kruising Oudelandsedijk/Industrieweg.

Ondergronds
De verbinding tussen deze gebieden bestaat uit een ondergrondse leiding met een doorsnede van een meter. Vanwege het verschil in waterstand komen er ook afsluiters en een stuw.

Het is niet mogelijk om deze leiding in de grond te graven. Dat komt onder andere doordat de leiding onder de rotonde aan het begin van het dorp gaat. Daarom wordt de leiding  geboord. De ondergrondse verbinding is bijna 50 meter lang. Het boren gebeurt in vier afzonderlijke delen die vervolgens aan elkaar worden gelast. Naar verwachting is de boring voor het weekend klaar. Het verkeer ondervindt geen hinder van de werkzaamheden.

Wateraanvoerplan
De gestuurde boring in Middelharnis moet zorgen voor een betere aanvoer van zoet water naar het oostelijk deel van Middelharnis. De kwaliteit van het water zal hierdoor sterk verbeteren.

Het is een van de laatste schakels uit het wateraanvoerplan Middelharnis, dat voortkomt uit het 'Waterplan Goeree-Overflakkee' van waterschap en gemeente.