Nu op de radio: De late avond

Verkoop Diekhuus nog onzeker

Foto

Op donderdagavond 31 maart 2011 werd er tijdens een informerende en opiniërende raadsvergadering gesproken over de toekomst van het Diekhuus. Er waren zeven burgers die spreekrecht hadden aangevraagd. Het was duidelijk dat het voornemen van de gemeente Middelharnis om het Diekhuus te verkopen absoluut niet wordt gewaardeerd. De gemeenteraad werd vooral gewezen op het feit dat Middelharnis een krachtig cultureel centrum heeft en dat het nog maar de vraag is of dat bij verkoop dit culturele centrum met haar huidige waarde behouden kan blijven.

Kruisbestuiving
Gebruikers van het Diekhuus praten over een zeer bijzondere locatie die uniek is op Goeree-Overflakkee. Doordat er zoveel verschillende activiteiten plaatsvinden op sociaal cultureel gebied vindt er een zogenaamde kruisbestuiving plaats. Tijdens een schildercursus hoort de cursist verderop een prachtig pianospel van Bach of een andere keer een schitterende gitaarsolo. Gebruikers van het Diekhuus komen elkaar tegen in het gebouw en komen zo tot interessante gesprekken waar hele mooie plannen uit kunnen ontstaan. Als het nieuwe plan doorgaat zullen verschillende activiteiten van het Diekhuus elders ondergebracht worden, bijvoorbeeld in jongerencentrum "het JAC". De gemeenteraad werd tijdens de vergadering gewaarschuwd voor het nemen van een besluit waar men later spijt van zou krijgen.

Vragen uit de raad
Maar niet alleen de burgers hadden vragen over het nieuwe plan ook de raadsleden zelf. Zo werden er kritische vragen gesteld aan wethouder van Doorn die verantwoordelijk is voor de eventuele verkoop van het Diekhuus. Waarom is bijvoorbeeld besloten om niet de bovenverdieping te verbouwen, dit stond in het eerste plan en is in het tweede plan compleet vervallen. Van Doorn reageerde dat dit een te kostbare zaak zou worden en dat het bovendien niet prettig zou zijn vertoeven onder het dak. Hiermee worden echter wel kostbare meters verloren die het cultureel werk ten goede zou komen. Want omdat er nu veel minder meters terug gehuurd kunnen worden door de gemeente, moeten er veel activiteiten naar een andere locatie worden geplaatst. Veelal een ongunstige locatie aldus gebruikers. Neem bijvoorbeeld jongerencentrum "Het JAC", als daar schildercursussen moeten worden gegeven aan oudere mensen, hoe moeten zij deze locatie bereiken? Maar van Doorn antwoordt, op de vraag of er na is gedacht over bereikbaarheid, dat de andere locaties goed bereikbaar zijn, de ene beter dan de andere.

Alternatief plan
Ook was er een brandende vraag of er een alternatief plan is. Volgens wethouder van Doorn is de gemeente nu in gesprek met projectontwikkelaar Estate. Met het nieuwe plan zal het Diekhuus een enorme boost krijgen en is er zelfs meer mogelijk met het Diekhuus dan op dit moment. De wethouder geeft aan dat de projectontwikkelaar geld heeft geïnvesteerd in het project en suggereert dat het wellicht vergoed zou moeten worden als er besloten wordt om niet met de ontwikkelaar in zee te gaan. Hierop wordt later gereageerd door een burger die zelf ondernemer is met de stelling dat dat het risico is van het ondernemerschap en een schadeloosstelling dus onacceptabel is.

De gemeente gaat een deel van het Diekhuus terug huren voor ruim 66.000 euro. Tijdens het spreekrecht werd gewezen op het feit dat deze kosten ook gezien kunnen worden als rente als er een hypotheek wordt afgesloten. In dat geval zou er dik 2 miljoen euro kunnen worden geleend bij de bank. De gemeente stelt dat het in eigen beheer houden van het pand 600.000 gaat kosten voor de verbouwing. Met een dergelijk plan zou een verbouwing, met daarbij een goed commercieel plan, gemakkelijk uit te voeren zijn waarbij de gemeente eigenaar blijft van het pand.

Gevoelige uitspraak
Een gevoelige uitspraak van wethouder van Doorn richting de gebruikers was "Niet met de kalkoen praten voor de kerstmaaltijd" toen hij het had over feit dat er niet met de gebruikers van het Diekhuus is gesproken, met uitzondering van de muziekschool. Een gebruiker van het Diekhuus reageerde hierop dat hij zich beledigd voelde door deze uitspraak en dat alle gebruikers wel degelijk van te voren hadden moeten worden benaderd.

De gang van het Diekhuus
In het nieuwe plan komt in de ontwerptekening naar voren dat de bekende gang van het Diekhuus verdwijnt. Er wordt gezegd dat dit het mooiste is van het Diekhuus. Wethouder van Doorn denkt daar anders over en liet dat duidelijk merken. Maar de publieke tribune hield het niet stil en reageerde met ontzetting en verweet de wethouder dat hij nooit in het Diekhuus komt. Overigens was dit niet de enige keer dat het publiek van zich liet horen, meerdere malen werd openlijk gereageerd op verschillende stellingen.

Al met al een lange avond die uiteindelijk duidelijkheid moest creëren voor de raadsleden die donderdag 7 april 2011 kenbaar moeten maken of ze het eens of oneens zijn met het nieuwe plan. Mocht het plan niet worden aangenomen dan zijn er wat betreft de gebruikers nog andere plannen om het Diekhuus te redden. Zo ook het plan van Stichting Companen zelf, de stichting die veel culturele activiteiten in en rondom het Diekhuus organiseert. Maar met dat plan kon wethouder van Doorn niets omdat hij al in gesprek was met projectontwikkelaar Estate.