Nu op de radio: Archipel in de ochtend

Voorronde Nationale Beroepenwedstrijden Tuinaanleg

Vrijdag 20 en zaterdag 21 januari 2012 worden in de praktijkhallen van het Edudelta College Middelharnis, aan de Groene Zoom te Sommelsdijk, voorrondes gehouden voor de Nederlandse Beroepenwedstrijd Tuinaanleg (NBT). In totaal nemen hier 16 MBO-teams aan deel. Er zijn vier voorrondes welke gehouden worden in Alkmaar, Almelo, Houten en Sommelsdijk. Het Edudelta College organiseert een van deze voorrondes rondom haar Open Dag van zaterdag 21 januari 2012.

Zodoende bieden deze wedstrijden het publiek een prachtige inkijk in de mogelijkheden van deze MBO opleiding en ziet men de jonge vakmensen werken met veel vaardigheid aan hun groene toekomst. Een ideaal schouwspel voor leerlingen die overwegen voor de hoveniersopleiding te kiezen. Een opleiding die, zoals te zien zal zijn, ook met veel techniek gepaard gaat. De MBO afdeling van Edudelta zelf vaardigt een team af naar de wedstrijd in Houten omdat het wedstrijdreglement voorschrijft dat je als organisator van zo'n voorronde niet je eigen team mag toelaten.

Thema
Dit jaar is het thema van de beroepenwedstrijd "het netheidscomplex voorbij". Een tuin met veel groen, wat minder verharding en met water en hout als natuurlijke elementen. Alles te samen een "chaotisch" geheel. De tuin dient door een team van 2 personen in 2 dagen te worden aangelegd. Hiervoor zijn 2 x 15 manuren beschikbaar. Het ontwerp wordt gegeven (zie foto-impressie). Uitvoeringsmethodiek en volgorde naar eigen keuze.

Voorbereiding en uitvoering
Thuis maken de deelnemers als voorbereiding een plan van aanpak. Belangrijke onderdelen hierbij zijn o.a. werkvolgorde, benodigde tijd per onderdeel (urenbegroting) en benodigde machines en gereedschappen. Deze plannen dienen voor aanvang van de wedstrijd te worden ingeleverd bij de jury. Op de tweede wedstrijddag gaat de jury er kritische vragen over stellen en verdedigen de deelnemers hun plan.

Beoordeling
De tuin wordt beoordeeld door een vakjury van 3 personen geleid door de juryvoorzitter. In Sommelsdijk is dit Dennis Schrauwen, die werkzaam is op het Edudelta College, zelf nog studeert aan de STOAS Hogeschool en hier het leeuwendeel van de organisatie voor zijn rekening nam. Het winnende team van zo'n voorronde neemt deel aan de nationale finale wedstrijden tijdens de Floriade 2012 te Venlo. Hier strijden de 4 winnaars uit de voorronden, om de titel Nederlands Kampioen Tuinaanleg. De winnaar van dit evenement wordt uitgezonden naar de EuroSkills 2012, in oktober te Spa/Francochamps, met kans op deelname aan de WorldSkills.

Bedrijfsleven en brancheorganisaties
De VHG, branchevereniging voor ondernemers in het groen (VHG.org) en Aequor, het Kennis- en communicatiecentrum voor de groene sectoren (Aequor.nl) namen het initiatief voor deze beroepenwedstrijden. Samen met de regionale organiserende scholen en het bedrijfsleven als sponsors, evenals het Productschap Tuinbouw, Colland en de AOC Raad maakt men deze manifestaties mogelijk. Dit met als gezamenlijk doel: "het prachtige groene vak promoten bij jonge mensen, met alle facetten van het hoveniersvak". Hierbij denkend aan: het uitzetten van maten en peilen. Het bewerken en aanbrengen van natuursteen en/of beton voor trappen, muren en verhardingen. Het bewerken en aanbrengen van hout en houttechnieken. Beplanting aanleggen met gebruikmaking van gras(zoden), bomen, struiken, vaste planten en/of zomergoed.

Dit alles tijdens de Open Dag van het Edudelta College Middelharnis op zaterdag 21 januari 2012. Voor deze: de MBO locatie Sommelsdijk aan de Groene Zoom. Ook de VMBO locaties aan de Langeweg (Natuur & Leefomgeving en Landbouw Breed) en Schoolstraat (Voedsel & Gezondheid, Toerisme & Recreatie, Mobiliteit en Machines, Bouwen & Wonen en Energie & Constructie) zetten hun deuren wagenwijd open voor het bezoeken van de praktijkafdelingen en opdoen van alle mogelijke informatie.