Nu op de radio: Archipel bij nacht

Voorstraat Ooltgensplaat opgeknapt

Foto

Vrijdag 16 december 2011 was er een klein vreugdevuur in de Voorstraat van Ooltgensplaat. Hiermee namen wethouder Heintjes en de heer Van Steenselen, hoofd taakgebied Nieuwe Werken en Onderhoud, de nieuwe verlichting in de Voorstraat officieel in gebruik. Dit zou plaatsvinden tijdens de jaarlijkse kerstmarkt in de Voorstraat, maar die ging vanwege het slechte weer niet door.

Met de nieuwe verlichting en nu ook de winterlichtjes heeft de Voorstraat weer een gezellige, winterse uitstraling. Met de nostalgisch aandoende straatlantaarns lijkt het weer een beetje 'als vroeger'.

Dat is niet altijd zo geweest. Jarenlang, al sinds 1993, voeren de bewoners van de Voorstraat overleg met de gemeente om de straat een beter aanzien te geven. Het gaat daarbij niet alleen om verlichting, maar om het hele straatbeeld.

Afgelopen zomer is het hele gebied rond Voorstraat, Kaai en de haven aangepakt. In de haven is een 'Delfts blauwe' wand met daarop voorstellingen van (oude) plekken in Ooltgensplaat en er zijn bankjes geplaatst langs het water. In de Voorstraat is nieuwe verlichting aangebracht, die de straat een heel ander aanzien geeft.

Toch zijn er nog zaken die de bewoners ook graag aangepakt zouden zien. De verpaupering van leegstaande panden is hen al jaren een doorn in het oog, evenals het vrachtverkeer dat regelmatig door het oude straatje dendert. Ook de terugkeer van oude elementen is nog een wens, zoals een van de pompen die er vroeger waren en de ingebruikname van het weeghuisje op de Kaai.

De bewoners hopen dat volgend jaar de parkeersituatie wordt aangepakt en daarmee de veiligheid van met name van de voetgangers. Aan de Dorpsweg zou dan een ruime parkeergelegenheid moeten komen, zodat de parkeerdruk op de Voorstraat en Kaai kan worden ontlast. Het trottoir op de Voorstraat komt dan weer beschikbaar voor de voetgangers. De bewoners hopen de beide heren volgend jaar weer hier te ontmoeten, maar dan met beter weer.