Vrijwillige brandweer Stellendam zoekt vrijwilligers

logobrandweerBrandweerpost Stellendam is onderdeel van het district Zuid-Hollandse Eilanden van Brandweer Rotterdam-Rijnmond. De brandweer is een professionele hulpverleningsorganisatie die vele taken kent. Naast het blussen van branden worden zij ook ingezet bij ernstige wateroverlast, bevrijden zij beknelde verkeersslachtoffers en treden zij op bij ongevallen met gevaarlijke stoffen. Verder redden ze dieren in nood en heffen gevaarlijke situaties op bij storm. Ook het redden van drenkelingen en het bergen van slachtoffers is onderdeel van hun werkzaamheden.

Zij zijn dan ook 7 dagen per week 24 uur per dag paraat om de taken goed te kunnen uitvoeren. Om paraat te kunnen blijven, hebben zij (naast onze beroepskrachten) vrijwilligers nodig. Mannen én vrouwen uit alle lagen van de bevolking en van verschillende nationaliteiten. Mensen die zich betrokken voelen bij hun woon- en werkomgeving en zich daar op een positieve manier voor willen inzetten.

Wat wordt er van je verwacht?
Vrijwilligers zijn geen 'amateur-brandweerlieden'. De opleiding en training is namelijk gelijk aan die van de beroepsbrandweer. Het enige verschil is dat je als vrijwilliger geen dagtaak hebt aan je brandweerwerk. Om het werk van brandweerman/-vrouw te kunnen uitvoeren, heb je om te beginnen een goede conditie en veel uithoudingsvermogen nodig. Daarnaast wordt verwacht dat je goed kunt samenwerken, dat je beschikt over improvisatievermogen, dat je stressbestendig bent en tegen een stootje kunt. Je moet immers snel in actie kunnen komen zonder dat je van tevoren weet wat er aan de hand is. Bij dag en bij nacht. Omdat je bij een alarmering snel ter plaatse of op de brandweerkazerne aanwezig moet kunnen zijn, moet je ook in Stellendam wonen.

Verder ben je 18 jaar of ouder, minimaal 1,65 meter lang en beschik je over een opleiding op minimaal LBO-C / VMBO-C / MAVO-niveau en over de zwemdiploma's A en B. Tenslotte moet je bereid zijn om te studeren voor de landelijk erkende vakdiploma's.

Wat bieden zij jou?
In eerste instantie krijg je een afwisselende en ook stoere baan waarin je werkt onder niet alledaagse omstandigheden. De opleidingen en trainingen die je krijgt, komen je ook in het dagelijks leven van pas. Je ziet welke gevaren zich bij bepaalde situaties kunnen voordoen. Verder word je getraind om maatregelen te treffen om ongelukken te voorkomen. Je leert in teamverband te werken en elkaar te beschermen, eerste hulp te verlenen bij ongelukken en nog veel andere aspecten die bij de brandweer een grote rol spelen. Daarnaast kun je rekenen op een aantal financiële vergoedingen. Zo krijg je een vaste jaarvergoeding, ontvang je een uurvergoeding voor deelname aan oefeningen of cursussen. Daarnaast betalen ze je een bedrag per uur als je wordt ingezet bij brandbestrijding/hulpverlening.

De procedure
De inspanningen die je levert als vrijwilliger zijn niet gering. Voor je eigen veiligheid en die van de andere brandweermensen is er daarom een uitgebreide selectieprocedure, waarbij je een aantal testen moet afleggen. Je krijgt een sporttest, een brandweertest en een zwemtest waarbij ze kunnen zien hoe het met jouw fysieke gesteldheid is. Ook leg je een psychologische test af en onderga je een medische keuring. Bovendien moet je een zgn. 'verklaring omtrent gedrag' overleggen. Wanneer je al deze testen met goed gevolg hebt afgelegd, kun je als vrijwilliger aan de slag.

Durf jij?
Bel of mail dan met de postcommandant van Goedereede de heer J.A.M. Tuns via telnr. 06-51409379 of via jan.tuns@veiligheidsregio-rr.nl voor meer informatie en aanmelding. Algemene informatie over de brandweer kun je vinden op www.veiligheidsregio-rr.nl.