Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Waardering voor redders KNRM station Ouddorp

Foto

Zeven vrijwilligers van het KNRM-reddingstation Ouddorp hebben op maandagavond 26 augustus 2013 een tevredenheidbetuiging ontvangen voor hun aandeel in de redding van 28 opvarenden en zeven schepen op 28 juli 2013.

In die stormachtige zondagnacht raakten zeven recreatieschepen bij het eiland Ossehoek op de Grevelingen in moeilijkheden. Door de hoge golfslag sloegen de schepen aan lagerwal tegen de steiger en liepen zware schade op. De opvarenden vreesden het ergste en sloegen alarm.

Met de reddingboot Griend werden vijf vaartuigen één voor één in de beschutting van een groot binnenvaartschip gebracht. De twee laatste vaartuigen werden begeleid naar de andere zijde van het eiland, waar zij een beschutte aanlegplaats konden vinden. De 28 opvarenden, waaronder een moeder en baby, beleefden angstige momenten en waren dankbaar voor de hulp die de bemanning van KNRM Ouddorp hen bood.

De redders waren van half twee 's nachts tot half zeven 's morgens aan één stuk door in touw. Het aantal mensen en vaartuigen dat in korte tijd is geholpen laat zien hoe professioneel de bemanning op elkaar is ingewerkt. Hierdoor is grote schade in immateriële en materiële zin voorkomen. Onder slechte weersomstandigheden is er op professionele wijze hulp verleend aan zeven vaartuigen met een totaal van 28 opvarenden. Dit was niet mogelijk geweest wanneer de schipper en zijn bemanning niet zo goed op elkaar waren ingespeeld. Na deze drukke nacht was de bemanning om 09:00 uur weer aanwezig om met de Baron van Lynden ingezet te worden op de Noordzee. De reddingbootbemanning werd onderscheiden voor hun uitstekende samenwerking, weloverwogen besluitvorming en professioneel handelen. In aanwezigheid van KNRM directeur Roemer Boogaard ontvingen zij uit handen van de voorzitter van de Raad van Toezicht Cees van Duyvendijk, daarvoor een oorkonde.

Onder de 2.000 hulpverleningen en reddingen per jaar die door de 45 reddingstations van de KNRM worden uitgevoerd zijn ieder jaar één à twee uitzonderlijke prestaties die met een onderscheiding worden bekroond.

Het reddingstation Ouddorp vaart gemiddeld meer dan 100 keer per jaar uit. De 21 vrijwilligers in Ouddorp zijn, evenals de vrijwilligers van alle KNRM stations, dag en nacht beschikbaar voor noodoproepen. Hun opleiding en training en het reddingmaterieel wordt bekostigd uit vrijwillige bijdragen van donateurs.

Namen van redders die op 28 juli de redding hebben uitgevoerd: Coen van der Linde (schipper), Andreas Hameeteman, Gerard Bezuijen, Gerwin van Sighem, Marco Klepper, Siemon Verduijn en Toni Sandifort.