Luister radio: Archipel bij nacht of kijk live TV

Wandeling in stilte en donker tijdens de Nacht van de Nacht

Foto

Op zaterdag 26 oktober 2024 wordt voor de 20ste keer de Nacht van de Nacht georganiseerd: een uniek moment om de magie van een donkere, stille nacht te herontdekken. In heel Nederland worden activiteiten georganiseerd om te genieten van de duisternis. Ook op Goeree-Overflakkee is een activiteit.

In Middelharnis kun je zaterdagavond 26 oktober vanaf 21:00 uur meedoen aan een stiltewandeling. Een meditatieve tocht van ongeveer anderhalf uur om de natuur intensief te ervaren, met momenten van diepe stilte, waarin je zintuigen centraal staan. De tocht begint bij praktijk de Loods aan de Molenweg.

Lichtvervuiling
Waar je vroeger duizenden sterren aan de hemel zag, zie je er in de Randstad tegenwoordig nog slechts 50 door lichtvervuiling. Lichtvervuiling verstoort onze nachten én heeft ernstige gevolgen voor mens en natuur. Duisternis is essentieel voor het behoud van de natuur. Dieren zoals insecten, vleermuizen en trekvogels hebben de nacht nodig voor hun overleving. Het kunstmatige licht verstoort hun leefomgeving en natuurlijke ritmes, met dramatische gevolgen.

Ook voor mensen is de duisternis onmisbaar. Kunstmatig licht verstoort onze biologische klok, wat leidt tot slaapproblemen, vermoeidheid en zelfs verhoogde stress. Zonder donkere nachten raken we uit balans.

Natuurherstelwet
Met de recente goedkeuring van de Europese Natuurherstelwet hebben we de kans om de nachten weer donkerder te maken. De Natuurherstelwet legt doelen vast voor de verbetering van de biodiversiteit en het herstel van ecosystemen, inclusief leefgebieden die gevoelig zijn voor verstoring door lichtvervuiling, zoals bossen, wetlands en kustgebieden. Voor deze gebieden kunnen maatregelen worden genomen om de invloed van kunstlicht te beperken, bijvoorbeeld door het aanpassen van verlichting in en rond beschermde natuurgebieden.

Tijdens de Nacht van de Nacht wordt stilgestaan bij het belang van duisternis en wordt iedereen aangemoedigd om bij te dragen aan een donkerdere toekomst. Gemeenten kunnen bijvoorbeeld hun straatverlichting dimmen en bedrijven kunnen overstappen op natuurvriendelijke verlichting. Zie voor meer informatie over de Nacht van de Nacht de website.