Nu op de radio: Archipel in de ochtend

Wonen met zorg in Nieuw Rijsenburgh

Foto

Kleinschalig en met veel privacy. Dat is het uitgangspunt voor de nieuwe woonzorglocaties van CuraMare. Zo ook in de nieuwe woningen van zorgcomplex Nieuw Rijsenburgh in Sommelsdijk. Rob Seuren is daar locatiemanager. "We zijn met de nieuwbouw overgegaan van een traditioneel verpleeghuis naar kleinschalig wonen en werken. Onze bewoners kunnen daar gewoon leven zoals zij dat gewend zijn."

En dat het goed heeft uitgepakt, blijkt uit het tevredenheidsonderzoek gehouden onder bewoners en contactpersonen van bewoners van onderzoeksbureau Kiwa Primant. De resultaten zijn verbluffend. Op bijna alle punten is Nieuw Rijsenburgh vooruit gegaan.

Privacy belangrijk
In de oude Samaritaan waren nog afdelingen met 32 mensen en vierpersoonskamers. "Dat is niet meer van deze tijd. Privacy is belangrijk. Vandaar dat de woongroepen in de nieuwbouw uit niet meer dan 7 mensen bestaan. Zij hebben allen of een appartement met keuken, badkamer en slaapkamer of een eigen zit/slaapkamer waar plaats is om je eigen stekje te creëren met daarnaast een gezamenlijke huiskamer. Belangrijk is ook dat de appartementen en woongroepen van onze bewoners zijn uitgerust met een plafondlift. Dit is prettig voor zowel de bewoner als medewerkers. Onze bewoners kunnen nu zonder al te veel krachtinspanning worden verplaatst. Bovendien zijn al onze appartementen voorzien van de nieuwste snufjes, zoals domotica."

Familie
Veel familieleden vinden het prettig dat hun vader of moeder nu meer privacy heeft en een eigen omgeving kunnen creëren als zij dat willen. Ook het kleinschalige karakter wordt als heel positief ervaren. Er is meer sprake van een thuis in plaats van een huis of instelling.
"We hebben de familie nodig. Zij zorgen vaak voor net dat beetje meer gezelligheid in een woongroep. In een van de woongroepen kookt een van de familieleden drie keer in de week voor de hele groep. Dat wordt door hen erg gewaardeerd."

Toekomst
Seuren is erg enthousiast over de toekomst. "We zijn nu nog volop bezig met de bouw. Een deel is klaar. Dat is locatie De Sperwer. Een deel is gehuisvest op de Westplaat in tijdelijke huisvesting, waar het goed toeven is. Als straks het gebouw in 2014 wordt opgeleverd is er plaats voor 260 bewoners. Er zijn dan ook zogenaamde 'zorghotelkamers', voor mensen die kort zorg nodig hebben of moeten revalideren. Daarnaast is er een Grand Café waar ook bewoners uit de buurt terecht kunnen voor een hapje, drankje en gezelligheid. Er wordt in de nieuwbouw en ook in de tijdelijke huisvesting van alles georganiseerd, zoals roofvogelshows, pannenkoekdagen en nog veel meer. Die activiteiten vinden straks ook weer plaats. In het nieuwe gebouw komt ook een mooie kapel ter vervanging van de oude Lukaskapel. Zoals we gewend waren, is die ruimte ook weer voor diverse gelegenheden te gebruiken."