Zeehavenpolitie controleert op paspoorten

logopolitieStellendam - De Zeehavenpolitie en Koninklijke Marechaussee controleren vanaf 18 april 2010 in Stellendam en bij de Maasmond gericht op paspoorten of ID-kaarten. Zonder paspoort de maritieme grens passeren, leverde in het verleden in de meeste gevallen een waarschuwing op. Dit seizoen krijgen overtreders een boete van zestig euro.

Met het stijgen van de temperatuur, neemt ook de drukte op het water toe. De Zeehavenpolitie van de politie Rotterdam-Rijnmond ziet er op toe dat dit veilig gebeurt en verleent hulp waar nodig. Eén van de zaken waar de Zeehavenpolitie zich het komende recreatieseizoen op richt is het kunnen tonen van een paspoort bij het passeren van de Nederlandse grens.

Schengengebied
Zowel bij Stellendam als bij de Maasmond kun je de Nederlandse grens over. In Stellendam gebeurt dit als je de buitensluis uitvaart, bij de Maasmond verlaat je Nederland als je het Lage Licht passeert. Je verlaat niet alleen Nederland, maar ook het Schengengebied. Nederland is een buitengrens van dit gebied. En net zoals je op Schiphol je paspoort moet tonen zodra je Nederland verlaat, moet je dat op het water ook kunnen.

Recreatieteam
De Zeehavenpolitie is verantwoordelijk voor de personencontrole op de maritieme buitengrens, maar ook voor de algemene politietaak op het water. Van april tot en met eind augustus is het recreatieteam actief op de wateren in het Rijnmondgebied. Het recreatieteam ziet er op toe dat de regels op het water niet worden overtreden.

Veel gemaakte fouten                     Boete
Niet dragen van dodemanskoord  € 160,-
Niet voldoende zwemvesten aan boord € 30,- tot € 160,-
Geen vaarbewijs hebben   € 360,-
Te hard varen    € 60,- tot € 130,-
Met alcohol op achter het roer (max. 0,8 promille) € 150,- tot € 1000,-
Staand achter roer zonder zwemvest  € 60,-
Geen brandblusser aan boord  € 90,-