Zeiljacht aan de grond in het slijkgat

logoknrmNa een mooie en zonnige vrijdag gaf de zaterdag (11 april 2015) vooral veel wind en grijze regenluchten voor de zeilsport. Dit ondervond ook een Frans zeiljacht met een man en twee jongeren aan boord in het slijkgat nabij de Kwade Hoek tussen Stellendam en Ouddorp. Rond 15:00 uur werd de bemanning van reddingboot Antoinette opgeroepen voor het gestrande zeiljacht van 40 voet nabij boei SL9.

Door de lage waterstand (1 uur na laag water) was het geen optie meer om het zeiljacht veilig van de grond te krijgen. Door de zeegang, stroming en wind ging het jacht dan ook steeds verder de droogte op. Dit werd verder voorkomen door het zeiljacht door middel van een sleepverbinding gedurende een aantal uren vast te houden.

Het jacht had echter al schade aan de kiel opgelopen door het constante rollen en bonken op de grond waardoor water naar binnen kwam. Er werd een waterpomp ingezet. Haast was geboden om het jacht zo spoedig mogelijk naar de haven te krijgen en erger te voorkomen.

Op een gegeven moment was het waterpeil een beetje gestegen en kon met het lostrekken begonnen worden. Ook de reddingboot van Ouddorp is stand-by gebleven tijdens het pompen en lostrekken.

Rond 19:30 uur werd de binnenhaven bereikt en is het jacht met de bootkraan uit het water gehaald voor verdere inspectie.