Zeilschooleigenaar in conflict met gemeente

Chris de Wit woont al jaren op een boot en is een watersporter in hart en nieren. Afgelopen lente maakte hij zijn jeugddroom waar: hij startte zijn eigen zeilschool op het strandje van het Havenhoofd in Middelharnis. Hij nam echter al snel het besluit om uit te wijken naar het Noordzeestrand te Ouddorp. "Op het Havenhoofd is de situatie te gevaarlijk. Ik vaar met catamarans en om met zulke snelle boten door zwemwater te varen waar ook kinderen zijn, vind ik te riskant."

Een overstap naar het strand van Ouddorp - om precies te zijn het deel van het strand waar extreme sporten zijn toegestaan - zag De Wit dan ook wel zitten. "Meer wind, meer toerisme en meer ruimte. De zee is gewoon de beste omgeving om te zeilen." De overstap blijkt echter moeizamer dan hij had gehoopt - het zeilseizoen loopt bijna op zijn einde en De Wit heeft nog altijd geen vergunning. "Toen ik overwoog een zeilschool in Rockanje te beginnen, kreeg ik daar praktisch dezelfde dag nog een vergunning voor. Het Havenhoofd, waar de vergunningen niet via de gemeente worden verstrekt, was ook zo geregeld. En nu wil ik naar Ouddorp, een toeristisch sportstrand bij uitstek, en loop ik tegen een muur op."

De Wit laat het er echter niet bij zitten. "Diverse surf- en watersportbedrijven opereren daar zonder vergunning. Er zitten zelfs Duitsers en Belgen tussen. Ik ben een van de weinige ondernemers die wél netjes om een vergunning vraagt, maar ik krijg geen toestemming. En dat terwijl niet-gemotoriseerde zeilvoertuigen zoals mijn catamarans onder dezelfde regels vallen als surfplanken. Je kunt toch geen zeil- en surfbedrijven zonder vergunning gedogen en een nette ondernemer zijn vergunning ontzeggen?"

Gemeente Goeree-Overflakkee is echter van mening dat de situatie op het Ouddorpse strand niet veilig genoeg is voor een zeilschool. Bovendien schrijft de wet voor dat het gebruik van catamarans rondom de strandkust van Ouddorp verboden is. "Onzin," aldus De Wit. "Ik wil mijn zeilschool opzetten op dat deel van het strand waar extreme sporten worden beoefend. Daar staat een bord met waarschuwingen voor strandgasten en zwemmers. Bovendien is de veiligheid van strandgasten voor mij het allerbelangrijkst. Ik ben niet voor niets uit het Havenhoofd vertrokken." De gemeente heeft aangegeven mee te willen denken over alternatieve ondernemingsplannen, maar De Wit vindt de gegeven alternatieven niet toereikend. Hij heeft inmiddels een bezwaarschrift aan de burgemeester overhandigd.

Over zijn plannen voor de toekomst is De Wit enthousiast. "Waar het mij om gaat is dat de cursisten een amusante dag hebben. Genieten van de wind, de deining van de boot en de open zee die voor hen ligt. Ik hoef niet per se een kweekvijver te zijn voor kampioenen. Waar het mij om gaat is dat de cursisten plezier hebben en iets leren." Hij wil zowel met kinderen als met volwassenen werken. Mindervalide mensen horen daar gewoon bij, aldus De Wit. "Op mijn zeilschool is iedereen evenveel waard. Met de juiste begeleiding is het voor bijna iedereen mogelijk om te leren zeilen."

Over vijf weken zal de gemeente een uitspraak vellen over zijn bezwaarschrift. Mocht De Wit een vergunning krijgen, dan staat hij in april 2016 met zijn catamarans op het strand van Ouddorp.

Door Ari Vogelaar