Zit-beleefobjecten aan het Haringvliet

Foto

Maak jij hét kunstobject langs het Haringvliet waar je ook op kunt zitten? Dat was de vraag die het Natuur- en Recreatieschap Zuidwestelijke Delta stelde in een oproep aan kunstenaars. Zeven kunstenaars hebben naar aanleiding hiervan een voorstel voor het ontwerp en de realisatie van een viertal zit-beleefobjecten ingediend bij het recreatieschap. Milou van Ham en Laura Weeber maakten volgens de jury het beste plan voor de zit-beleefobjecten die zomer 2016 op vier locaties langs het Haringvliet zullen staan.

Elk kunstobject verbeeldt een lokaal historisch verhaal. Een verhaal dat betrekking heeft op de relatie tussen land en water. Streekarchivaris Jan Both stelde de verhalen samen. De kunstobjecten zijn tegelijkertijd ontmoetingsplekken waar met verschillende mensen op gezeten kan worden en waar mensen kunnen samenkomen, uitrusten en genieten van het uitzicht over het water. De kunstobjecten komen te staan op knooppunten waar land en water elkaar raken.

Criteria
De jury beoordeelde de inzendingen op het samenhangend familie element, de beleving van het verhaal, de landschappelijke inpassing, de attractiviteit en het beheer en onderhoud. Daarbij kwam Milou van Ham in samenwerking met Laura Weeber als beste uit de bus.

Locaties
Voorlopig komen de objecten op vier locaties op het eiland Goeree-Overflakkee te staan: Expostrand, sluis Middelharnis, weegpunt Den Bommel en strand Hellegat. De vier locaties zijn bepaald in overleg met de gemeente Goeree-Overflakkee en de erfgoedlijn Goeree-Overflakkee. In de toekomst komen er twee nieuwe locaties bij: Quackstrand/Hellevoetsluis en Numansdorp en mogelijk volgen er meer plekken.

Samenwerking
De erfgoedlijn is medefinancier van de kunstobjecten. In de jury was de gemeente Goeree-Overflakkee, een onafhankelijke kunstenaar (Hans van Lunteren), de streekarchivaris (Jan Both) en het recreatieschap vertegenwoordigd. De stichting Kunstplus adviseerde het natuur- en recreatieschap.