
Met de officiële opening van een nieuw crossterrein in Ouddorp heeft de paardensport op Goeree-Overflakkee er een faciliteit bijgekregen. Vereniging De Ruiterstee, in samenwerking met de Stichting Ruiter- en Menactiviteiten Goeree-Overflakkee, maakt met dit terrein de opmars van de eventingsport in de regio mogelijk. Saskia Drok, actief lid van de vereniging, was op woensdag 18 juni 2025 te gast bij het radioprogramma Op de Hoagte om het verhaal achter dit unieke project toe te lichten.
De realisatie van het crossterrein is het resultaat van jarenlange inzet en doorzettingsvermogen. De aanvraag werd meer dan tien jaar geleden gedaan. Na een vergunningstraject van zo’n vijf tot zes jaar kon de bouw ongeveer vier jaar geleden beginnen. “Als vereniging zijn we natuurlijk al veel langer actief,” aldus Drok. “Ik zit zelf zo’n 15, 16 jaar bij de club, het idee om een eigen terrein te realiseren leefde al veel eerder.”
Een sport in ontwikkeling
Hoewel paardensport diepgeworteld is in Nederland, is eventing – een combinatie van dressuur, springen en crosscountry – nog relatief jong, vooral als breedtesport. “Aan de oostkant van Nederland zie je veel meer terreinen en is de paardensport sowieso groter,” vertelt Drok. “Maar hier op het eiland is het aanbod beperkt. Met ons terrein bieden we iets bijzonders, zeker ook omdat het op gras is. Dat is vrij uniek, want de meeste springpistes zijn tegenwoordig van zand.”
Olympisch niveau
Het terrein van De Ruiterstee trekt inmiddels ook gerenommeerde instructeurs aan. Op zaterdag 12 juli 2025 komt Alice Naber naar Ouddorp voor een spring-crossclinic. Naber is een voormalig Olympisch ruiter met een indrukwekkende staat van dienst op EK’s, WK’s en nationale kampioenschappen. “Zij komt op verzoek van onze leden. We peilen regelmatig wie ze als instructeur willen en kijken dan of we die kunnen uitnodigen.”
Tijdens zo’n clinic traint een groepje van drie ruiters ongeveer een uur onder begeleiding. “Het is behoorlijk intensief, ook voor de ruiter,” aldus Drok. “Veel mensen denken dat het paard al het werk doet, maar je bent echt samen bezig. Je stuurt, begeleidt, remt af en motiveert je paard.” De veiligheid staat hoog in het vaandel. “Cross is een sport met risico’s. Je moet goed aanvoelen wat je paard wel en niet aankan. Gelukkig zijn de meeste paarden voorzichtig. Als ze een sprong niet vertrouwen, weigeren ze of stoppen ze.”
Niet elk paard is geschikt
Niet elk dier is geschikt voor het werk in de cross. “Elk paard kan een sprongetje maken,” zegt Drok, “maar voor serieuze eventing zijn bepaalde rassen en bloedlijnen geschikter. Als je een jong paard koopt, kijk je vooral naar de afstamming. In Nederland zijn we trouwens erg goed in fokken; onze paarden worden wereldwijd gewaardeerd.”
Ambitie
De populariteit van de activiteiten groeit. De clinic van 12 juli is bijna vol en de deelnemers komen allang niet meer alleen van het eiland. “We krijgen aanmeldingen uit Hellevoetsluis, de Hoeksche Waard, Zeeland en zelfs verder,” vertelt Drok. “Daarom denken we nu na over trainingsweekenden, zodat mensen van verder weg kunnen blijven overnachten.” Het terrein wordt goed onderhouden, iets wat deelnemers waarderen. “Als je een hindernis een jaar lang op dezelfde plek laat staan, krijg je een kuil en geen volwaardig terrein. Wij proberen steeds te variëren.”
De vereniging wil een laagdrempelige plek blijven bieden voor ruiters van elk niveau. De toenemende belangstelling lijkt erop te wijzen dat die behoefte er zeker is.
Beluister nu via Spotify.
Tip de redactie
Heb je sportnieuws voor ons? Laat het ons weten! Mail naar sportredactie@omroeparchipel.nl.
Zaterdag 21 juni 2025